Objavljeno u Nacionalu br. 739, 2010-01-12

Autor: Plamenko Cvitić

Član povjerenstva tvrdi da je izvješće protiv Tipurića lažirano

Ivan Tomljenović, student Katoličkog bogoslovnog fakulteta i član povjerenstva, ustvrdio da su određeni zaključci u izvješće uvršteni bez njegova znanja i pristanka

ALEKSA BJELIŠ, rektor
zagrebačkog sveučilišta, o pismu Ivana Tomljenovića ne
želi se očitovati dok ne bude siguran da je ono autentičnoALEKSA BJELIŠ, rektor zagrebačkog sveučilišta, o pismu Ivana Tomljenovića ne želi se očitovati dok ne bude siguran da je ono autentičnoStudentski pravobranitelj zagrebačkog sveučilišta Ivan Tomljenović prošlog je petka uputio pismo rektoru Aleksi Bjelišu u kojem upozorava na nelegalne manipulacije sadržajem izvješća Povjerenstva za analizu međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta, na temelju kojeg je suspendiran dekan tog fakulteta Darko Tipurić.

Manipulacija s izvješćem

U pismu je Tomljenović, student Katoličkog bogoslovnog fakulteta i član spomenutog povjerenstva, ustvrdio da su određeni zaključci u izvješće uvršteni bez njegova znanja i pristanka. Dapače, Tomljenović opisuje kako je izvješće potpisivao u dva navrata, prvi put nakon što ga je pročitao, a drugi nekoliko dana kasnije kada mu je objašnjeno da izvješće nije na vrijeme poslano Ekonomskom fakultetu i da je zbog toga na njemu potrebno učiniti određene dorade i promijeniti datum.

Skrivene stranice

Prema njegovim riječima, tada mu je predočena samo zadnja stranica Izvješća, na kojoj se nalaze isključivo potpisi i novi datum, a on je potpisao ukupno 8 takvih papira. Kada je 15. prosinca Izvješće objavljeno, shvatio je da su ti papiri pridodani na izmijenjeno izvješće kojem je dodan cijeli niz novih zaključaka, koji nisu bili sadržani u originalnoj verziji.

Tomljenovićeve tvrdnje ukazuju na to da je dio spornog Izvješća napisan mimo znanja svih članova Povjerenstva, a ako su istinite, teško kompromitiraju rad Povjerenstva.

Bjeliš bez komentara

Rektor Aleksa Bjeliš je u telefonskom razgovoru za Nacional potvrdio da je primio spomenuto Tomljenovićevo pismo, ali nije želio komentirati njegov sadržaj jer ne zna je li pismo autentično. Ipak, autentičnost pisma za Nacional je potvrdio sam autor Ivan Tomljenović i ustvrdio da stoji pri svemu što je u njemu izneseno. Stoga se može očekivati da će rektor biti prisiljen pokrenuti i formalnu istragu oko cijelog slučaja, a o optužbama će se morati očitovati i predsjednik Povjerenstva prof. dr. sc. Ivan Vinter koji je sastavljao posljednju verziju Izvješća, koja je na kraju i objavljena.

S druge strane, pokaže li se da je uistinu bilo manipulacija sa sadržajem Izvješća, pitanje je što će biti sa suspenzijom Darka Tipurića, s obzirom na to da je formalnopravni razlog za suspenziju bio upravo to izvješće. O cijelom slučaju trebalo bi se do kraja tjedna raspravljati na izvanrednoj sjednici Etičkog savjeta Sveučilišta.

Vezane vijesti

Tipurić: Sjednice NO Podravke bile su stresne i napete

Tipurić: Sjednice NO Podravke bile su stresne i napete

Bivši dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić posvjedočio je danas u nastavku suđenja u aferi "Spice" da su sjednice nadzornog odbora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika