15.01.2010. / 11:56

Autor: Nacionalova redakcija

'Mračna prošlost': Najmoćniji srpski vladika špijunirao za Udbu

Vladika Vasilije je, može se slobodno reći, u SPC-u najjači vladar iz sjene. Uz njega su vladike iz bosanskih eparhija, znatan broj episkopa iz dijaspore, vladike iz Srbije Pahomije i Filaret

Vladika Vasilije Kačavenda
Vladika Vasilije Kačavenda U Srbiji je u tijeku potraga za novim patrijarha tamošnje pravoslavne crkve, a uoči samog izbora na površinu izlaze zanimljivi podaci kako o samim kandidatima, tako i o najmoćnijim ljudima te crkve koji direktno utječu na izbor patrijarha.

Jedan od njih je i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, za kojeg beogradski Blic piše da je jedan od najmoćnijih vladika SPC-a oko sebe okuplja najmanje 18 vladika s kojima može utjecati na izbor za novog patrijarha.

Kontrola toka novca

Vladika Vasilije nastoji osigurati da tok samog izbora odrede on i njemu odani vladike, tako da svi kandidati, njih trojica, budu iz kruga njemu bliskih episkopa. Na taj način, ma tko bio izabran, zvorničko-tuzlanski vladika bi daleko od očiju javnosti, kao i do sada, imao najveći utjecaj u SPC-u, ali bi pod kontrolom imao i tok novca unutar same crkve.

Međutim, postavlja se pitanje zbog čega se ovaj utjecajan vladika nije sam kandidirao za mjesto čelnika SPC-a? Razlog je, prema Blicu, taj što je Vasilije dio svog staža u crkvi posvetio i radu za obavještajnu službu, o čemu svjedoče zapisi službi još iz razdoblja bivše Jugoslavije. O tome postoji veliki broj dokumenata.

Neki od njih otkrivaju način rada Vasilija Kačavende, ali i potvrđuju činjenicu o kojoj se do sada samo spekuliralo u javnosti - da je radom u službi i njenom preporukom doveden na mjesto episkopa 1978. godine.

Blizak s ratnim zločincima

Godinu dana ranije, u ožujku 1977. godine, krenula je prepiska unutar službi stare Jugoslavije da li je dobro ili ne progurati Kačavendu za episkopa. Od 1976. Kačavenda se vodi pod „OO", tj. pod operativnom je obradom u cilju prikupljanja materijala zbog ponovnog aktiviranja.

Službe u konzultaciji s tadašnjim republičkim tijelima bivše republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu zaključuju kako bi trebalo podržati prijedlog za izbor Kačavende za episkopa SPC-a. Državna tijela su ocijenila Kačavendu kao pogodnog zbog činjenice da je "njihov".

Vladika Vasilije Kačavenda u srpskoj javnosti slovi za patriotu. Međutim, pojedine strukture u SPC-u, također bliske tajnim službama, pratile su njegovo djelovanje tijekom rata na prostoru bivše Jugoslavije. Česti gosti u Kačavendinim dvorima bili su Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, braća Karić, i razni drugi političari. S Biljanom Plavšić i Momčilom Krajišnikom otvoreno se razgovaralo i o politici i o državnim i vojnim pitanjima.

Bosanski krug u SPC-u

Međutim, po odlasku političara, kod vladike Vasilija bi dolazili oficiri SFOR-a. Poznato je kako su postavljali direktna pitanja o temama razgovora, a Kačavenda bi im sve ispričao.

Danas, mnogo godina poslije, vladika Vasilije je, može se slobodno reći, u SPC-u najjači vladar iz sjene. Uz njega su vladike iz bosanskih eparhija, znatan broj episkopa iz dijaspore, vladike iz Srbije Pahomije i Filaret.

Taj krug vladika naziva se često bosanskim lobijem na osnovu porijekla svog prvog čovjka Kačavende, ali i zato jer ga većinom čine vladike iz Bosne.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika