19.01.2010. / 14:21

Autor: Hina

Deloitte: Na hrvatskom telekom tržištu 2010. najizvjesniji rast broadbanda

Pokretanje mreža četvrte generacije 4G ili LTE, se zbog velikih investicija u svijetu ne može očekivati prije 2013. ili 2014.

Mreže 4. generacije možemo očekivati tek 2013. ili 2014.Mreže 4. generacije možemo očekivati tek 2013. ili 2014.Na hrvatskom se telekomunikacijskom tržištu ove godine teško može očekivati neki veći porast broja korisnika i prihoda, posebno u mobilnoj telefoniji, ali je zato izvjesniji dalji rast korištenja usluga širokopojasnog pristupa internetu (broadband), što daje perspektive i za dalje investicije na tom tržištu, predviđanja su konzultantske tvrtke Deloitte.

Ovogodišnja predviđanja za hrvatsko telekomunikacijsko tržište iznesena su na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljena i globalna Deloitteova predviđanja za taj sektor temeljena na istraživanju u kojem je sudjelovalo više od sedam tisuća stručnjaka diljem svijeta.

Daljnji pad fiksne telefonije

Istaknuvši predviđanja da će hrvatsko telekomunikacijsko tržište u ovoj godini obilježiti i dalji pad fiksne telefonije, Deloitteov viši menadžer Dejan Ljuština naznačio je i da bi daljem investiranju u to tržište, posebno u broadband, sigurno pridonijelo i ukidanje 6-postotonog nameta operaterima.

Po ponudi, kvaliteti i korištenju usluga temeljenih i na mobilnom i tzv. fiksnom broadbandu Hrvatska se sve više približava prosjeku zemalja EU, čak je po tome i lider u regiji, ali cijene tih usluga još su relativno visoke, posebno mobilnog broadbanda.

Napominjući da će se hrvatska telekom industrija, slično kao i ona na globalnoj razini, zbog zasićenja više okrenuti konsolidaciji, optimizaciji troškova i uštedama, Ljuština je dodao da će puno tog ovisiti i o globalnim ekonomskim kretanjima te za sada još neizvjesnim oblicima oporavka od krize.

Porast prodaje smartphonea

Iz Deloittea predviđaju da će na globalnoj razini ove godine više od ijedne tehnologije do izražaja doći dalji porast prodaje tzv. smartphonea (pametnih mobilnih telefona), na oko 400 milijuna, koji će se više nego prije koristiti za usluge pretraživanja. Tu će se, kako kaže Ljuština, voditi žestoka bitka između operatera i proizvođača, i tu se mogu očekivati i najveće investicije.

Važna će biti i poboljšanja mreža za korištenje broadband veza, kojih je trenutno u svijetu oko 600 milijuna, kao i ponuda tarifnih paketa za podatkovne (data) usluge, jer su operaterima sve veći problem zagušenje mreža zbog brzorastućeg korištenja tih usluga.

Moguće rješenje za taj problem su mreže četvrte generacije 4G ili LTE, ali njihovo se pokretanje zbog velikih investicija u svijetu ne može očekivati prije 2013. ili 2014.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika