22.01.2010. / 13:36

Autor: Martina Čizmić

Obrat u razmišljanju: Hamas spreman prihvatiti postojanje Izraela

Za razliku od al-Quaide, Hamas nepredstavlja nikakvu prijetnju Zapadu, ističe Abrahamson

Aziz Dwaik (Foto:Reuters)Aziz Dwaik (Foto:Reuters)Godine sukoba na Bliskom istoku i tisuće ljudi koje dijeli zid između Izraela i Palestine mogle bi uskoro postati samo gorka sjećanja. Naime, Hamas je spreman prihvatiti pravo Izraela na postojanje i odbaciti svoju povelju koja poziva na uništenje Izraela. Tako tvrdi Hamasov predstavnik na Zapadnoj obali Aziz Dwaik, a prenosi Jerusalem Post.

Dwaik je istaknuo kako su i drugi vođe Hamasa, uključujući Khaled Mashaala iz Damaska te premijera Gaze Ismaila Haniyeha, izrazili svoju potporu utemeljenju nezavisne Palestinske države unutar granica od prije 1967. godine.

Spremni na dijalog i sa EU

"Hamasova povelja sastavljena je prije više od 20 godina", dodao je Dwaik te istaknuo kako njegov pokret razmišlja čak o potpunom odbacivanju povelje.

Također, istaknuo je Hamasovu želju za ulaskom u dijalog sa međunarodnom zajednicom, prvenstveno Europskom unijom. Potvrdio je kako je Hamas primao financijsku pomoć od Irana, ali i dodao kako je to direktna posljedica bojkota i sankcija protiv pokreta. No, Dwaikovu izjavu mnogi tumače kao pokušaj Hamasa da pridobije odobravanje međunarodne zajednice.

Tijekom sastanka Aziza Dwaika sa britanskim milijunašem Davidom Martinom Abrahamsom, Britanac je istaknuo kako bi bio i više nego spreman posredovati u dijalovu između Hamasa i Izraela te međunarodne zajednice. Veoma je sretan što je jedan od vođa Hamasa priznao kako se pokret mijenja.

"Činjenica da su spremni priznati Izrale je simbolična gesta", rekao je Abrahams.

Odbacio je nagađanja da je on zapravo glasnik Britanske vlade ili Europske unije Hamasu. Duboko je uvjeren da Hamas ne predstavlja nikakvu prijetnju SAD-u, za razliku od al-Quaide.

Dwaika smatraju vršiteljem dužnosti predsjednika Palestine, nakon što je Mahmudu Abbasu istekao mandat početkom siječnja. No, Dwaik ističe kako mu ne smeta da Abbas nastavi obnašati dužnost predsjednika do izbora koji su predviđeni krajem lipnja.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika