26.01.2010. / 19:12

Autor: Hina

Erjavec podnio ostavku prije glasanja u parlamentu o njegovoj smjeni

"Žao mi je što ova koalicija nije djelovala kao četveročlana obitelj nego kao trojka", rekao je Erjavec

Karl ErjavecKarl ErjavecSlovenski ministar za okoliš i prostor Karl Erjavec u utorak poslijepodne je podnio ostavku na položaj, netom prije nego li je o njegovoj ostavci na prijedlog premijera Boruta Pahora trebao glasovati parlament.

"Dajem ostavku na svoj položaj, možda se još nekada vidimo", rekao je neočekivano Erjavec nakon trosatne rasprave u parlamentu, te pružio ruku premijeru Pahoru i otišao iz dvorane.

Premijer Borut Pahor i tri stranke u njegovoj koaliciji u svojim su istupima naglasili da je odlazak ministra Erjavca, inače predsjednika stranke umirovljenika DESUS, potreban zato jer se o poslovanju ministarstva negativno izjasnila državna revizija, a za njegov odlazak zauzeo se i predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič.

Erjavec 'žrtveni jarac'

Oporbene stranke desnog centra u svojim su istupima pak dokazivale kako je Erjavec "žrtveni jarac" premijera i njegove koalicije, te da ga je Pahor tretirao kao čimbenik smetnje u svojoj koaliciji lijevog centra, te da su razlozi za traženje njegove ostavke političke a ne pravne prirode.

Isto je u svom istupu u parlamentu naveo i Erjavec.

"Žao mi je što ova koalicija nije djelovala kao četveročlana obitelj nego kao trojka", rekao je Erjavec, te tako sugerirao da njegova stranka nije ravnopravna članica koalicije u kojoj djeluju četiri stranke lijevog centra.

Premijer Pahor rekao je da bi nova osoba na položaju ministra za okoliš i prostor trebala imati stručni, a ne politički profil. Pahor sada parlamentu u roku deset dana treba predložiti novog kandidata za ministra okoliša i prostornog uređenja. Još nije jasno hoće li predloženi kandidat biti "iz kvote" stranke umirovljenika DESUS i hoće li ta stranka ostati u vladajućoj koaliciji budući da se pokazalo da su neki njeni zastupnici na Pahorovoj, a drugi na Erjavčevoj strani.

Zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša u svojim su raspravama tvrdili da neki ministri u Pahorovoj vladi više zaslužuju odlazak iz vlade nego Erjavec koji je bio ministar obrane u prijašnjoj Janšinoj vladi.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 28.01.10. 13:59

Neka samo ne zaboravi uzesti i kartu Slovenije sa ucrtanim hrvatskim morem na njoj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika