28.01.2010. / 13:22

Autor: Hina

Deloitte: Glavni trend na tehnološkom tržištu 2010. tablet računala

Uspon 'tableta' mogao bi se pak negativno odraziti na relativno novo tržište e-čitača, koje bi sa svakim milijunom prodanih tablet računala moglo zabilježiti sličan pad prodaje

Tablet računala poput iPada osvajaju svijetTablet računala poput iPada osvajaju svijetProboj tablet računala, koja posjeduju značajke prijenosnog računala i smartphonea, mogao bi obilježiti tehnološko tržište u 2010. godini, predviđanje je konzultantsko-revizorske kuće Deloitte iz istraživanja "Trendovi u tehnologiji 2010." u kojem je sudjelovalo više od sedam tisuća stručnjaka iz cijelog svijeta.

Istraživanje predviđa i da će se u ovoj godini u svijetu prodati deseci milijuna tablet računala, koja su veći primjerice od smartphonea, pa je preko njih lakše gledati video sadržaje i kvalitetno pristupati internetu, dok su u usporedbi s laptopima i netbookovima lakši i jeftiniji.

Uspon tableta znači pad e-čitača

Osim 'velikih igrača' Applea, Microsofta i Hewlett-Packarda, koji su već početkom ove godine krenuli s lansiranjem novih uređaja, iz Deloittea predviđaju da će se tablet računalima 'pozabaviti' i druge, manje kompanije, posebno proizvođači telefona, kao i bežićni operateri jer su ta računala dizajnirana za bežiććo spajanje putem WiFi-ja.

Uspon 'tableta' mogao bi se pak negativno odraziti na relativno novo tržište e-čitača, koje bi sa svakim milijunom prodanih tablet računala moglo zabilježiti sličan pad prodaje.

Uz proboj 'tableta' iz Deloittea za ovu godinu na tehnološkom tržištu predviđaju i da će se mnoge poslovne odluke o kupnji tehnološke opreme i uređaja više temeljiti na zahtjevima pojedinačnih zaposlenika nego odlukama klasičnih IT odjela.

Pritom bi ozbiljniju ulogu mogli imati, kako navode, 'tanki' klijenti, odnosno računala i programi koji se oslanjaju na drugo, jače računalo (poslužitelja).

Predviđa se i da će u idućih pet do deset godina čak 10 posto računala u tvrtkama biti ti 'tanki' klijenti koji osim direktne uštede na cijeni uređaja i licenci za programe smanjuju i troškove IT podrške i održavanja.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika