29.01.2010. / 17:02

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Blair branio politiku u Iraku, gnjevni Britanci prosvjedovali: 'Blair je ratni zločinac'

"Predstavljamo milijun osoba koje su 2003. prosvjedovale i bile protiv rata u Iraku. Sve ono na što smo 2003. upozoravali, pokazalo se točnim", rekao je novinarima predsjednik udruge Stop the War Andrew Murray, ocijenivši kako je "mjesto Tonya Blaira u Haagu, zajedno s Georgeom Bushom"

Foto: ReutersFoto: ReutersNekoliko stotina Britanaca u petak je izvikujući da se Tonyju Blairu mora suditi za ratne zločine, prosvjedovalo ispred ispred dvorane u kojoj je bivši britanski premijer pred povjerenstvom pokušao opravdati svoju odluku o angažmanu Velike Britanije u Iraku.

Svjedočeći pred britanskim povjerenstvom o svojoj odluci da sudjeluje u ratu u Iraku, Blair je, među ostalim, govorio i o sastanku s američkim predsjednikom Georgeom Bushem na njegovu ranču u Teksasu 2002., jedanaest mjeseci prije početka američko-britanske invazije na Irak.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Blair je među ostalim kazao da je “Sadam definitivno imao kemijsko oružje” i da bi sigurno, prije ili kasnije ponovno pokrenuo program oružja za masovno uništenje. Također je opovrgnuo bilo kakve tajne dogovore s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Rat nije opravdan

"Taj rat nije opravdan i pokrenut je iz neopravdanih razloga", rekao je jedan od sudionika prosvjeda, ističući transparent na kojemu je, umjesto Blair pisalo "Bliar" (igra riječi: B+liar - eng. lažljivac). Prosvjednici, koji su se okupili ispred Konferencijskog centra Elizabeta II. zatražili su da se Tony Blair izruči Međunarodnome sudu u Haagu zbog ratnih zločina.

"Predstavljamo milijun osoba koje su 2003. prosvjedovale i bile protiv rata u Iraku. Sve ono na što smo 2003. upozoravali, pokazalo se točnim", rekao je novinarima predsjednik udruge Stop the War Andrew Murray, ocijenivši kako je "mjesto Tonya Blaira u Haagu, zajedno s Georgeom Bushom".

Među prisutnima su bili i roditelji te rodbina 179 britanskih vojnika poginulih u Iraku, koji su se pridružili okupljanju. "Dugo sam čekala ovaj dan i želim čuti što on nakon svega može reći", rekla je Reg Keys, čiji je sin Thomas u Iraku poginuo 2003. "Željela bih da me pogleda u oči i da mi kaže da mu je žao", rekla je Theresa Evans, čiji je sin Llywelyn ubijen u Iraku prvoga dana sukoba.

Vezane vijesti

Tony Blair novi savjetnik kazahstanske vlade

Tony Blair novi savjetnik kazahstanske vlade

Bivši britanski premijer Tony Blair prihvatio je ponudu kazahstanske vlade koja ga je, zajedno s još nekoliko visokih stranih dužnosnika, pozvala da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika