09.02.2010. / 12:18

Autor: Hina

Toyota potvrdila opoziv 437.000 modela Prius i drugih hibrida

Model Prius proizveden u 2010. nije bio dio toga opoziva, no tvrtka je dosad zaprimila oko 200 pritužbi od kupaca tog modela u Japanu i SAD-u zbog odgođene reakcije kočnica po hladnom vremenu

U cijelom svijetu povlače se Toyotini hibridni modeliU cijelom svijetu povlače se Toyotini hibridni modeliJapanski automobilski div Toyota, pogođen skandalima oko sigurnosnih propusta, potvrdio je u utorak povlačenje 437.000 modela Prius i drugih hibridnih vozila u zemljama širom svijeta radi popravka problema s kočnicama.

"Ispričavam se što smo izazvali probleme i zabrinuli mnoge klijente glede kvalitete i sigurnosti Toyotinih vozila", kazao je čelnik te kompanije Akio Toyoda na tiskovnoj konferenciji u utorak u Tokiju.

"Iskreno prihvaćamo zabrinutost korisnika glede sigurnosti", dodao je. "Odlučili smo se na opoziv jer sigurnost korisnika smatramo najvećim prioritetom".

Problem u softveru koji kontrolira kočnice

Tvrtka je najavila opoziv 223.000 automobila u Japanu, od čega, kako stoji u dokumentima predanim tamošnjem ministarstvu transporta, gotovo 200.000 modela najprodavanijeg japanskog automobila Prius, prodanih od travnja prošle godine do ovoga ponedjeljka.

U SAD-u će biti opozvano 133.000 Prius modela, te 14.500 modela Lexus HS250h. Gotovo 53.000 Priusa povlači se i u Europi.

Radi se o najnovijem u nizu udaraca koje je zadobio taj najveći svjetski proizvođač automobila, već prisiljen povući gotovo sedam milijuna vozila zbog problema s podnim oblogama za koje zapinju papučice za gas, te zbog pedala s greškom koje se presporo vraćaju u početni položaj.

Model Prius proizveden u 2010. nije bio dio toga opoziva, no tvrtka je dosad zaprimila oko 200 pritužbi od kupaca tog modela u Japanu i SAD-u zbog odgođene reakcije kočnica po hladnom vremenu.

To ne znači da kočnice ne rade a Toyota je priopćila da se taj problem može riješiti u 40 minuta pomoću novog softvera koji kontrolira blokadu kočnica.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika