09.02.2010. / 14:10

Autor: Hina

Dodik: 'Referendum o statusu RS sada nije na dnevnom redu, no nije isključen'

"Nije točno da je ovo put ka secesiji. To nije na dnevnom redu ove vlade", rekao je Dodik, dodajući kako nije isključeno da se "jednog dana" građani očituju i o tome

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak kako odcjepljenje tog entiteta od Bosne i Hercegovine "sada nije na dnevnom redu", no najavio je da bi se, "ako se nastave pokušaji da se RS izgura iz BiH", i o tome mogao organizirati referendum.

Na sjednici Narodne skupštine, koja u Banjoj Luci raspravlja o prijedlogu novog zakona o referendumu, Dodik je rekao zastupnicima da je riječ o dokumentu kojim se želi praktično osigurati pravo građana na očitovanje o važnim pitanjima te da će, prihvati li se zakon, prvo takvo očitovanje biti o odlukama koje donosi visoki predstavnik u BiH.

"Nije točno da je ovo put ka secesiji. To nije na dnevnom redu ove vlade", rekao je Dodik, dodajući kako nije isključeno da se "jednog dana" građani očituju i o tome.

"Ako se nastavi s pokušajima da se RS istjera iz BiH stalnim omalovažavanjem, nećemo oklijevati da i o tome organiziramo referendum", rekao je Dodik, objašnjavajući kako misli na "stalne napade na RS iz Sarajeva".

Također je rekao da je sada najvažnije onemogućiti visokog predstavnika Valentina Inzka da nameće zakone, pri čemu je ustvrdio kako mu to pravo nije dano ni Ustavom BiH ni bilo kojom odredbom Daytonskog sporazuma.

Bošnjački zastupnici u parlamentu RS osporili su ustavnost novog zakona o referendumu u tom entitetu te su u znak prosvjeda zbog rasprave o tom pitanju napustili sjednicu Narodne skupštine.

Oporbene stranke sa srpskim predznakom, ponajprije Srpska demokratska stranka (SDS), tražile su da u novi zakon bude ugrađena i odrednica po kojoj je referendum obvezno organizirati kako bi se očitivalo o mogućem pristupanju BiH NATO-savezu i o ustavnim promjenama.

Dodik je pak takav zahtjev izrijekom odbio uz objašnjenje kako bi se o referendumskim pitanjima odlučivalo naknadno.

Rekao je kako osobno podupire pridruživanje BiH NATO-savezu, no, dodao je, istodobno je sklon organiziranju referenduma i o tom pitanju.

Bošnjačke političke stranke najavile su da će, prihvati li parlament RS taj zakon, blokirati njegovu primjenu sa zahtjevom za zaštitu vitalnoga nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS.

U tom slučaju o zakonu bi se morao očitovati entitetski Ustavni sud,

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 09.02.10. 16:21

Samo naprijed Dodik!

Učini s tim referendumom uslugu i Armiji BiH i HVO Posavine, jer ce vas, Srbe, tad izbrisati sa karte BiH, a da to Bošnjacima i Hrvatima nitko iz svijeta nece moci prigovoriti, jer rusite referendumom državu BiH, a ove dvije vojske je brane!

U tom bi slucaju predložio tekst referendumskog pitanja, a on o glasi: Da li ste za to, gradjani/seljačine "rs"-e da se utrka traktora i prikolica 2010 odrzi sa startom u B.Luci a sa ciljnom ravninom u Beogradu?


registracija
9/2/10

atif, 09.02.10. 21:15

Da imaju onu stvar davno bi oni vec to uradili,,ali problem je u tome samo kad cuju za Stipu Mesica gace im se tresu,, jer znaju oni dase nas Stipe ne zajebava,neka te Stipe ti si BOG i trepet za dodika znamo i mi i oni sa dodikom na celu sve sto je Stipe obecao daje to ispostovao,pa godpodo izvolite ali ne zaboravite daje HVO Sila,a ni Armija B.I.H nije bas slaba,,zaboravili su oni nazalost kako su prosli u marticevoj takozvanoj krajini,dobice u Bosni isto onoliko koliko su dobili u Hrvatskoj ni manje ni vise,neznaju oni daje samo u sjevernoj americi spremno 72.000 dobro sposobnih samo cekaju da nas Stipe podigne Obrvu i eto nas,A zasto Stipe nebi sa vojskom na koridor,kad mogu ameri na haiti moze i nas Stipe ok,,samo napried dragi nas Stipe mi te podrzavamo,,,,DODIKA SAMO STO NIJE SRCKO OPALIO HAHAHHAHAH,,,,,,,


registracija
25/12/09

dragan73, 10.02.10. 08:17

rampa i atif kakvi jadnici...iz kog ste vica vas dvojica ispali....ipak su neki ljudi i od majmuna postali......nemoj te vi da se brinete za nas mi smo i vece isprasili od vas......turke,austo-ugare,nijemce...


registracija
3/1/10

GULLWING, 10.02.10. 22:35

dragan73,
ti kao spin majstor RS i fan seljacine Dodiga kojem držiš jaja u zavojima moga bi se malo educirati da ne umreš glup......


registracija
9/2/10

atif, 11.02.10. 08:14

GULLWING zar ovaj dragan stvarno ne primjecuje i ne konta daje glup,,znas sta dragane malo si nam smijesan daj me poslusaj jedan savjet,priupitaj malo svoje roditelje kako se prave glupa djeca,oni bi ti trebali znati objasniti,,ma koga ste vi isprasili i koju ste bitku dobili krkane jedan,,svaku ste pobjedu slavili u beogradu ali kao izbjeglice,,,oooo yess--hahahh-apcihaaaaaaaaaaaaaaaa,,dolazi jos jedna tura i onda ste mirni za sva vijeka-OLUJA -2


registracija
25/12/09

dragan73, 12.02.10. 16:38

....drugari istina boli,mi smo tu....ko izgubi ima pravo da se ljuti vazali amerikanaca i nijemaca....


registracija
25/12/09

dragan73, 12.02.10. 17:29

.....a palite se ko hepo kockice.....hahaaaa.....pozdrav iz juzne afrike.....


registracija
9/2/10

atif, 13.02.10. 16:44

tamo ti je i mjesto medju tim majmuncadima,,uskoro ceti stici i dodik spremi mu koju pelenu,,samo neznam kuda ce se izvuci Stipe je na barikadama na koridoru heheheheheh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika