12.02.2010. / 09:50

Autor: Boris Bilas

Zdravstvo u 'banani', ravnatelji bolnica u Mercedesima

Još jedno u nizu javnosti nepoznatih vladinih povjerenstava, a čiji su članovi samo ministri Ivan Šuker i Božo Biškupić, doniralo je bolnicama pet automobila vrijednih nekoliko stotina tisuća kuna

Ravnateljev Mercedes C 220 CDI ispred KB Sestre Milosrdnice; Foto: K. PeršunRavnateljev Mercedes C 220 CDI ispred KB Sestre Milosrdnice; Foto: K. PeršunDa stanje u hrvatskom zdravstvu nije najbolje i da je većina bolnica na rubu kolapsa i nije nova vijest. Bolnice grcaju u dugovima, liste čekanja na specijalističke preglede i operacije nemaju kraja i na njih se čeka po nekoliko mjeseci.

Najnoviji primjeri dokazuju kako je cijeli zdravstveni sustav na aparatima. Naime, na odjelu za onkologiju riječkog KBC-a, po priznanju šefa tog odsjeka, nedostaje lijekova, a i nacional.hr je u četvrtak pisao o problemima koje HZZO ima s tiskanjem novih zdravstvenih iskaznica.

Donacije zagrebačkim bolnicama

Međutim, čini se kako neke ljude u državnoj upravi taj manjak novca, lijekova i nekih osnovnih aparata, ne zabrinjava previše. Nacional.hr je, naime, otkrio kako je država u posljednjih godinu i pol dana zagrebačkim bolnicama donirala luksuzne automobile marke Mercedes.

Sve je krenulo od informacije da se ravnatelj KB Sestre milosrdnice od početka 2010. vozi u novom službenom Mercedesu. Kada smo provjerili tu informaciju ravnatelj Prof. dr. sc. Krešimir Rotim nam je kazao kako je riječ o državnoj donaciji "jednog vladinog povjerenstva na čijem je čelu bio potpredsjednik Ivan Šuker".

"To povjerenstvo nam je dodijelilo Mercedes star dvije godine i njime se sada koristi bolnica. Naime, auto ima vozača koji ne vozi samo mene nego bilo koga kome je auto potreban", kazao nam je Rotim.

Misteriozno povjerenstvo

Daljnji upit smo postavili Ministarstvu zdravstva iz kojeg doznajemo kako je riječ o donacijama Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za besplatnu dodjelu strane robe.

To je povjerenstvo, od listopada 2008. kada je KB Dubrava dodijeljen Mercerdes Vaneo proizveden 2005., pa do prosinca 2009. kada je KB Sestre milosrdnice doniran Mercedes Benz C 220 CDI iz 2007., doniralo ukupno pet Mercedesovih automobila.

Bolnica u Vinogradskoj dobila je u travnju prošle godine i pet godina star Mercedes ML 270 CDI, a KBC Zagreb je od države na poklon dobio Mercedes Benz ML 400 CDI iz 2003. i Mercedes E 220 CDI iz 2002.

Članovi povjerenstva - Šuker i Biškupić

Dakle, još jedno u nizu javnosti nepoznatih vladinih povjerenstava, a čiji su članovi samo ministri Ivan Šuker i Božo Biškupić, doniralo je bolnicama pet automobila vrijednih nekoliko stotina tisuća kuna.

Postavlja se pitanje zbog čega navedeni automobili nisu prodani te zbog čega bolnicama nije doniran novac koji im je više nego potreban, ili zašto s tim novcem nisu bili kupljeni neki aparati koji bi možda smanjili liste čekanja, a možda bi i nekom pacijentu spasili život.

O samom radu povjerenstva i razlozima doniranja Mercedesa pokušali smo saznati nešto više iz Vlade, ali nam do pisanja ovog teksta odgovor nije dostavljen.

Osijek ostao bez Mercedesa

U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva zdravstva je vidljivo kako KB Osijek nije imala sreće poput zagrebačkih bolnica. Naime, bolnici u Osijeku Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za besplatnu dodjelu strane robe dodijelilo je robu oduzetu u carinskom prekršajnom postupku. Nažalost po zaposlenike bolnice tu nije riječ o Mercedesima nego o PVC cijevima, WC školjkama, vijcima, vodokotlićima, otvaračima za boce i sličnim stvarima koji su osječkoj bolnici sigurno dobro došle. Možda čak više i od luksuznih Mercedesa.

I za kraj još jedna zanimljivost. Naime, u odgovoru koji nam je dostavljen iz ministarstva zdravstva navedene su i procjene vrijednosti nekih od navedenih Mercedesa, točnije onih koji su donirani KBC Zagreb.

Tako Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za besplatnu dodjelu strane robe procjenjuje Mercedes ML 400 CDI iz 2003. na 5 tisuća eura, a Mercedes E 220 CDI iz 2002. na 4 tisuće eura. U najmanju ruku pomalo čudna procjena jer je tržišna vrijednost ovih Mercedesa između 20 i 30 tisuća eura.

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 14.02.10. 21:52

Pa jesu li u ovoj Vladi svi sišli s pameti? Krajnje je vrijeme da ih se potjera s pozicije i izabere nova vlast!


registracija
29/11/09

Ivis, 15.02.10. 00:17

Gospodo! Budimo prisebni Mi, ako nisu uspaniceni novinari. Bilo bi cudno da su im dodijelili "trabante". To su zaplijenjena vozila, zbog teskih carinskih prekrsaja. Sve zemlje, barem u zapadnoj Europi, to cine. Problem je sto kriminalci vole mercedese. Bilo bi bolje da su to sanitetska vozila. Kada se zaplijeni brzi brodic, tada sigurno ne zavrsava u Zagrebu, vec u zavisnosti od vrste i namijene, zavrse za ptrebe luckih kapetanija, vatrogasaca, sluzbi za spasavanje i slicno. Tek, ukoliko nema zainteresiranih sluzbi, takav tovar ide na prodaju. Novac se usmijerava JEDINO u proracun, sto znaci da poklon moze biti samo vozilo. Zelim da ta vozila izduraju sto dulje, jer bolnice ih potrebuju. Na taj nacin se manje niste sanitetska vozila, koja su skuplja od tih "Mercedesa". Opremanje,(nadogradnja), jednog sanitetskog kombija, kosta dva puta vise nego novi kombi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika