17.02.2010. / 08:37

Autor: Nacionalova redakcija

Srpski popovi novcem za gladne na Kosovu lobirali po SAD-u

Lobiranje u koje se upustio vladika Artemije sa Simeonom već prvih godina (2006, 2007. godina) nije imalo podršku Sinoda. Čak je jedna od odluka Sinoda bila da se raskine ugovor, jer nije davao rezultate

ArtemijeArtemijePriča oko smjene vladike Artemija u Raško-prizrenskoj eparhiji, koja je prije nekoliko dana uzrokovala fizički obračun dvaju grupa monaha na Kosovu i dalje je u fokusu srpske javnosti, i to zbog financijskih malverzacija najbližih Artemijinih suradnika, što je i dovelo do njegove smjene. Prema pisanju današnjeg Blica, istraga o malverzacijama koje su se u ovoj eparhiji događale godinama, vodi i do SAD-a, gdje je preko Artemijinih najbližih suradnika išao novac iz humanitarnih fondova, koji je služio za plaćanje tamošnjih lobističkih kuća, sa kojima su potpisani ugovori vrijedni preko 600.000 dolara. Novac je, prenosi Blic, uplaćivao Simeon Vilovski, Artemijin suradnik kojeg policija tereti za zlouporabu položaja, a na pojedinim sastancima s lobističkim kućama bio je i vladika Artemije.

Eparhija raško-prizrenska surađivala je od 2006. godine sa dvije lobističke kuće u SAD-u: na početku s „Venableom", a potom nasljednicom te agencije „Squire Sanders Public Advocacy". Prema ugovorima, ove su agencije trebale 'osigurati strateško savjetovanje i taktično planiranje pitanja o vanjskoj politici pred vladom SAD-a'. Strategija je bila da se lobira antiislamskim stavovima, piše beogradski dnevnik. Međutim, agresivni stavovi koje su iznosili pojedini islamolozi, pretpostavlja se Simeonovi prijatelji koji su putovali s vladikom Artemijem u Ameriku, doveli su do toga da ih nitko relevantan u Americi nije želio primiti.

Novac je među ostalim uziman i iz proračuna namijenjenog za obnovu svetinja na Kosovu, a u istu svrhu zloupotrijebljena je i akcija SMS za gladne na Kosovu. Lobiranje u koje se upustio vladika Artemije sa Simeonom već prvih godina (2006, 2007. godina) nije imalo podršku Sinoda. Čak je jedna od odluka Sinoda bila da se raskine ugovor, jer nije davao rezultate.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.02.10. 12:40

Pa šta onda?Kršćanske crkve su se svejedno davno postavile u ulogu "trgovaca u kući oca Isusovog"(Boga).Samo što sada nema živog Isusa koji bi ih izbacio sa scene tj.iz doma oca Njegova.A novac i služi da bi se njime kupovalo BAŠ SVE a isto tako i NE BIRAJUĆI NAČIN.


registracija
11/2/10

vlora, 17.02.10. 21:28

http://www.youtube.com/watch?v=5b2CXusowd8


registracija
21/1/10

seemann, 18.02.10. 07:08

http://video.google.com/videoplay?docid=5754967967073464608&hl=en#


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika