17.02.2010. / 14:39

Autor: Nacionalova redakcija

IBM predstavio nove POWER 7 sustave za upravljanje uslugama

U novi sustav ugrađen je niz industrijski jedinstvenih tehnologija za posebne namjene, oblikovanih prema zahtjevima novih aplikacija i usluga koje se temelje na obradi golemog broja istodobnih transakcija i podataka te njihovoj analizi u trenutku u kojem se događaju, dakle u stvarnom vremenu

POWER7 serveri imaju napredne mogućnostiPOWER7 serveri imaju napredne mogućnostiU sklopu Systems Open Door poslovnog događanja održanog u Hotelu Aristos, IBM je predstavio sljedeću generaciju POWER7 Systems rješenja za upravljanje najzahtjevnijim novim industrijskim aplikacijama, počevši od pametnih elektrodistribucijskih mreža pa sve do analize podataka u stvarnom vremenu kakva se rabi na financijskim tržištima.

"U novi sustav ugrađen je niz industrijski jedinstvenih tehnologija za posebne namjene, oblikovanih prema zahtjevima novih aplikacija i usluga koje se temelje na obradi golemog broja istodobnih transakcija i podataka te njihovoj analizi u trenutku u kojem se događaju, dakle u stvarnom vremenu. Usto, sustavi klijentima pružaju mogućnost upravljanja postojećim aplikacijama i uslugama uz niže troškove što je ostvareno tehnološkim naprecima u virtualizaciji, štednji energije, cjenovno prihvatljivoj uporabi memorije i boljim odnosom između cijene i performansi", rekao je Zorislav Sić, stručnjak za tehniku i produkte – Power Systems rješenja, IBM srednja i istočna Europa.

Novi POWER7 Systems koji se temelji na rastu IBM-ova tržišnog udjela od 12 bodova od 2004. godine na 14 milijardi dolara vrijednom tržištu Unix poslužitelja, može obraditi milijune transakcija u stvarnom vremenu i analizirati s njima povezane podatke koji se pojavljuju u novim tipovima aplikacijama.

Četiri nova Power Systems rješenja

IBM Power 780 nova je kategorija prilagodljivih poslužitelja visokih performansi, modularnog dizajna s mogućnošću konfiguracije do 64 POWER7 „jezgre“ ili procesora te mogućnošću rada u novom, tzv. TurboCore načinu rada u kojem je moguće optimizirati radna opterećenja. IBM Power 770 modularni je sustav za velike tvrtke s mogućnošću nadogradnje do 64 POWER7 jezgre čime postiže bolji odnos performansi po jezgri u usporedbi s POWER6 procesorima. IBM Power 755 računalni je klaster visokih performansi koji se sastoji od 32 POWER7 jezgre. IBM Power 750 Express energetski je učinkovit poslužitelj namijenjen tržištima srednje velikih tvrtki. Nudi četiri puta više procesorskih kapaciteta od svog prethodnika IBM Power 550 Expressa. IBM Systems Director Express, Standard i Enterprise inačica čine nov i jako pojednostavljen paket upravljačkog softvera za navedene sustave, a imaju VMControl - napredne mogućnosti virtualizacije.

Inovativne, optimizirane funkcije prilagođene težini zadataka

Novi POWER7 sustavi imaju niz tehnologija za optimizaciju radnih zadaća, počevši od brže jezgre i veće protočnosti podataka kako bi mogli upravljati velikim brojem istodobnih, paralelnih transakcija: POWER7 Systems rabi više „jezgara“ ili procesora te dodaje više „niti“ ili virtualnih „jezgri“ po svakom pojedinom čipu koje čine dodatne resurse za obavljanje računalnih zadaća. Svaki novi POWER7 procesor ili „čip“ može istodobno obavljati 32 zadatka – s osam jezgara i četiri niti po svakoj jezgri – znači s četiri puta više jezgara nego što ih ima POWER6 System te osam puta više niti po svakom čipu nego što ih ima POWER6.

TurboCore način rada koji je visoko optimiziran za rad s bazama podataka ili drugim vrstama zadaća kod kojih je važna obrada velikog broja transakcija, funkcionira tako da drži četiri jezgre aktivnima te uzima što može više resursa iz svih osam jezgara na čipu no tako da te druge resurse drži iza aktivnih jezgara čime im pruža veću količinu pred-memorije i veću propusnost memorijskih čipova te tako omogućuje povećanje radnog takta čime značajno povećava performanse sustava po svakoj jezgri.

Kad ne rade u TurboCore načinu rada, svi POWER7 procesori rade u MaxCore načinu rada s instaliranih do osam jezgara po utoru te s četiri niti po svakoj jezgri – što znači da svaki procesor može istodobno izvoditi 32 različita zadatka.

POWER7 tehnologija ima tzv. „inteligentne niti“ koje se mogu dinamički uključivati ili isključivati ovisno o radnom opterećenju sustava.

Za radne zadaće koje zahtijevaju velike količine memorije ili za virtualizirana okružja gdje više memorije može samo koristiti, klijenti mogu primijeniti novu tehnologiju u POWER7 sustavima – tehnologiju aktivnog proširenja memorije. Active Memory Expansion jedinstvena je tehnologija sažimanja fizičke memorije koja je aplikaciji dostupna tako što je softveru predstavlja dvostruko većom nego što stvarno jest.

WebSphere za iskorištavanje svih mogućnosti POWER7 sustava

IBM WebSphere Application Server i DB2 baza podataka oblikovani su tako da ih ne treba ponovno programirati kako bi iskoristile sve mogućnosti POWER7 sustava. Primjerice, WebSphere će moći iskoristiti sve 32 niti koje su joj dostupne u jednom 8-jezgrenom POWER7 mikroprocesoru što će rezultirati rastom performansi od gotovo 73 posto u odnosu na konkurentske poslužitelje iz serije Nehalem. Performanse DB2 baze podataka u upravljanju golemih količina podataka koje generira veliki broj transakcija isto su tako povećane kako bi iskoristile mogućnosti POWER7 poslužitelja te tako dodatne poboljšale prednost skalabilnosti aplikacije DB2 pureScale na POWER sustavima u usporedbi s aplikacijom Oracle RAC na Nehalem poslužitelju. Lotus Domino pokrenut na POWER7 poslužitelju može podržati 40 tisuća korisnika sa samo 40 posto troškova Microsoft Exchangea na Nehalemu. Prema tvrtki partneru IBM-a, Oxford International, vodećem dobavljaču rješenja za modernizaciju poslovanja, nova IBM Rational platforma za razvoj aplikacija i upravljanje razvojem softvera za POWER7 sustave donosi poboljšanja do 30 posto u rastu produktivnosti timova u svim aspektima razvoja softvera.

IBM POWER7 sustavi oblikovani su tako da se bolje koriste energijom. Jedinstvena tehnologija inteligentne uporabe energije omogućava korisnicima da uključuju ili isključuju različite dijelove sustava ili dinamički povećavaju ili smanjuju radni takt procesora ovisno o njihovoj temperaturi i angažiranim kapacitetima sustava, na jednom poslužitelju ili cijeloj mreži poslužitelja. Tehnologije upravljanja energijom u POWER7 sustavima integrirane su kroz sve njegove dijelove od procesora, firmwarea, PowerVM virtualizacije, podrške operativnom sustavu sve do IBM Active Energy Manager softvera u novima paketima alata IBM Systems Director, kako u standardnoj tako i u enterprise inačici. Kao rezultat toga, sustav dinamički balansira između uporabe energije i performansi te korištenja sustava temeljenog na definiranim pravilima. Ishod su bolje performanse mjerene po wattu energije – više od dvostruko bolje od sličnih uređaja temeljenih na Intel x86 sustavima, četiri puta bolje od sustava temeljenih na Sun SPARC poslužiteljima i osam puta bolje od sustava temeljenih na sličnim HP Itanium poslužiteljima.

POWER7 podržava 1000 virtualnih poslužitelja ili„particija“ na jednom sustavu što je četiri puta više nego na POWER6 sustavima i što pomaže u smanjenju troškova konsolidacijom sustava te omogućuje klijentima povećanje upotrebljivosti sustava do 90 posto primjenom IBM PowerVM softvera za virtualizaciju.

IBM Global Financing, dio IBM-a koji se bavi leasingom tehnologija, može postojećim korisnicima Power System rješenja pomoći u prelasku na nove POWER7 sustave raznim modelima fleksibilnog financiranja među kojima je nadogradnja i zamjena postojećih uređaja koji su uzeti na leasing ili su u trajnom vlasništvu korisnika bez obzira čije su proizvodnje.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika