19.02.2010. / 13:37

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Inzko: Vlasti RS referendumom se koriste za predizbornu kampanju

"Najbolja potpora Daytonu je njegovo poštovanje u cijelosti te poštovanje visokih predstavnika i njihovih mandata. Daytonu nije potreban nikakav referendum za potporu, a nema ni potrebe Daytonom se koristiti za skupljanje jeftinih predizbornih bodova"

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je za beogradski dnevni list "Danas" od petka kako vjeruje da se vlasti u Republici Srpskoj referendumom koriste za predizbornu kampanju, ali ga nikako ne želi podcijeniti.

Inzko je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, same činjenice da se političari u Bosni i Hercegovini mogu "igrati" svime, pa i sporazumom koji joj je donio mir, te je poručio građanima Republke Srpske kako trebaju znati da se njihovi političari igraju i s njom samom jer bez Daytona nema ni nje.

Dayton treba poštovati

"Najbolja potpora Daytonu je njegovo poštovanje u cijelosti te poštovanje visokih predstavnika i njihovih mandata. Daytonu nije potreban nikakav referendum za potporu, a nema ni potrebe Daytonom se koristiti za skupljanje jeftinih predizbornih bodova na štetu općeg dobra svih građana", istaknuo je Inzko.

Dodao je kako Dayton treba poštovati u cijelosti, a ne, kako je rekao, po načelu "švedskog stola", to jest "poštovat ću ono što mi se sviđa i inzistirati na tome, a ono što mi se ne sviđa neću provoditi i to ću opstruirati".

Pomoć lokalnim političarima

Na pitanje o tome hoće li međunarodna zajednica uskoro potaknuti razgovore stranačkih vođa u BiH o ustavnim promjenama austrijski diplomat je odgovorio kako međunarodna zajednica "načelno podupire dijalog i dogovor domaćih političkih čelnika jer je to jedini način za postizanje rješenja prihvatljivog za sve" koje će BiH učiniti učinkovitijom kako bi što lakše odgovorila na izazove euroatlantskih integracija.

"Spremnost da pomognemo lokalnim političarima postoji, naravno, ako oni to žele. Sigurno je da je međunarodna zajednica uvijek spremna pomoći, ali neće nametati ustavna rješenja. Pronalazak rješenja isključiva je odgovornost domaćih političkih stranaka i vođa", istaknuo je Inzko, dodajući da međunarodna zajednica neće odustati od BiH u koju je uložila znatan "ljudski i politički kapital te financijski potencijal".

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika