19.02.2010. / 18:17

Autor: Martina Čizmić

Atomska nacija: Gotovo polovica Amerikanaca za gradnju nuklerane elektrane

Posebno je zanimljivo da su stariji Amerikanci, koji su proživjeli nuklearne nesreće u elektranama Three Mile Island i Černobilu skloniji ideji o izgradnji nove nuklearne elektrane, dok su mlađe generacije tome manje sklone

Gotovo polovica Amerikanaca podupire gradnju nove nuklearkeGotovo polovica Amerikanaca podupire gradnju nove nuklearkeAmerički predsjednik Barack Obama ovoga je tjedna najavio da će američka vlada dati državna jamstva u visini od 8,3 milijarde dolara za izgradnju još jedne nuklearne elektrane u SAD-u. To će biti prva nuklearna elektrana izgrađena na američkom tlu nakon više od 25 godina.

Prema istraživanju Rasmussen Reportsa, gotovo polovica Amerikanaca ideju o gradnji još jedne nuklearne elektrane u njihovom susjedstvu prihvaćaju sa osmjehom na licu dok se nešto više od četvrtine ispitanih protivi.

Mlađi skloniji alternativnim izvorima energije

No, iako Amerikanci odobravaju gradnju nove nuklearke, čak 66 posto zabrinuto je za njihovu sigurnosti, a 42 posto smatra da bi milijarde dolara namijenjene nuklearki bile bolje iskorištene za neke druge projekte.

Posebno je zanimljivo da su stariji Amerikanci, koji su proživjeli nuklearne nesreće u elektranama Three Mile Island i Černobilu skloniji ideji o izgradnji nove nuklearne elektrane, dok su mlađe generacije tome manje sklone.

Treba istaknuti i podatak da su Amerikanci koji rade za državu skloniji izgradnji nove nuklearne elektrane od onih koji rade u privatnom sektoru. Zaposleni u privatnom sektoru skloniji su razvoju novih, alternativnih izvora energije. Takav omjer ne čudi, jer je upravo najveći dio alternativnih načina dobivanja električne energije proizašao iz privatnog sektora.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika