20.02.2010. / 13:13

Autor: Deutsche Welle

DW: Hoće li se za mjesec dana iz BiH stvoriti 'Herceg-Bosna'?

"Sve je to isti, propali politički projekt! Očito je da se na temelju govora o stalnoj ugroženosti i nezadovoljstvu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini žele dobiti određeni politički poeni" naglašava Markešić

U srcima navijača i dalje živi 'Herceg-Bosna' (Foto: DW)U srcima navijača i dalje živi 'Herceg-Bosna' (Foto: DW)U idućih mjesec dana u Mostaru će biti sazvan Sabor Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Nakon što je ova informacija objavljena, u javnosti se digla prašina oko toga je li tu zapravo riječ o novom prekrajanju države.

Organizatori skupa ističu kako cilj Sabora nije odcjepljenje od Bosne i Hercegovine. Riječ je o Saboru Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, udruge koja je osnovana 1997. godine a njen predsjednik je Vladimir Šoljić, nekadašnji prvi čovjek Federacije BiH i visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a BiH. On ističe kako HZ HB nema nikakve veze s projektom hrvatske samouprave iz 2001. godine.

"Neki Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu žele pomiješati sa zajednicom formiranom pred rat, neki pak s Hrvatskim saborom osnovanim u vrijeme smjene Ante Jelavića. To je jedna udruga koja je apsolutno nepolitička i koja je djelovala u proteklih deset godina bez ikakvog sukoba sa zakonom" ističe Šoljić. Ipak, Šoljić dodaje kako "odbojnost prema Herceg-Bosni dolazi do onih koji žele da ih nema".

HZ HB središnja institucija za očuvanje identiteta Hrvata

Najava održavanja Sabora HZ HB izazvala je veliki interes sudionika i javnosti, ali i otvorila mogućnost za brojna nagađanja. Po Šoljićevim riječima, HZ HB bi trebala biti središnja institucija za očuvanje identiteta Hrvata u BiH, a dijelom ona to već i jest. Kako međutim nema ni zakonodavnu ni izvršnu vlast, njeno djelovanje se ograničava na iniciranje i elaboriranje rješenja za brojna pitanja vezana za tešku i složenu situaciju u kojoj se nalaze Hrvati BiH.

"U prvoj fazi djelovanja HZ HB, odnosno u vrijeme prijenosa ovlasti s HR HB na institucije Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, HZ HB je bila premosnica za očuvanje statusa brojnih hrvatskih institucija utemeljenih nakon raspada strukture vlasti u vrijeme ratu u BiH, kao što su mostarsko Sveučilište ili Radio Herceg-Bosne", naglašava Šoljić.

"Sve je to isti, propali projekt!"

Tajnik Hrvatskog narodnog vijeća, fra Luka Markešić tvrdi kako je samo ime Herceg-Bosne povezano s propalim političkim projektima, te kako Vladimir Šoljić nije najbolji izbor za pokretanje bilo kakve svehrvatske inicijative. "Sve je to isti, propali politički projekt! Očito je da se na temelju govora o stalnoj ugroženosti i nezadovoljstvu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini žele dobiti određeni politički poeni" naglašava Markešić.

U hrvatskim strankama navode da će na Saboru biti održan reizbor vodstva HZ HB-a, što je navodno trebalo biti davno obavljeno. Ističu da Sabor neće imati važnu političku dimenziju. No teme koje će on razmatrati još nisu poznate. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ljutito odbacuje mogućnost da se zalaže za treći entitet u BiH. "Dosad ste sto puta čuli o trećem entitetu... Ako od mene to želite čuti, to se neće dogoditi! Ja sam vrlo precizno rekao da se HDZ BiH zalaže za uređenje Bosne i Hercegovine kroz srednju razinu vlasti, kroz četiri federalne jedinice. Središta tih jedinica bili bi Tuzla, Sarajevo, Mostar i Banja Luka", kaže Čović.

"Da li su Hrvati politički zreli?"

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ističe kako ne dijele svi stajališta koja su dogovorena u Prudu. "U svakom slučaju smatram da Bosna i Hercegovina s dva entiteta nije moguća", stav je Bože Ljubića.

Analitičar Pejo Gašparević kaže kako se čini da su Hrvati u Bosni i Hercegovini, politički govoreći, u iskušenju. "Pitanje je da li su Hrvati u BiH spremni pokazati da su politički zreli, da su politički narod posredstvom onih koji su izabrani na izborima. I naravno, jesu li ti političari spremni odigrati jednu krupniju igru, a ne zadovoljiti se niskokalibarskom politikom koja nema značajnije domete", naglašava Gašparević.

Sam inicijator sazivanja Sabora Vladimir Šoljić tvrdi kako Sabor HZ HB neće biti još samo jedan sastanak "Kreševske šestorke", no svakakako će biti pokušaj traženja jedinstva među hrvatskim strankama u BiH, kojeg dosad nije bilo.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
28/12/09

slave4you, 20.02.10. 13:59

....JOS MALO I NEMA VAS U S T A S E...... VI NISTE DIO REPUBLIKE SRPSKE;BRISITE U RVATSKU I TAMO SE KOTITE


registracija
20/2/10

nulajedan, 20.02.10. 14:53

auuu jesi opasan, klasičan srpski idiot, ionako se rs ukida za 2-3 godine


registracija
15/11/06

rimaz, 20.02.10. 15:48

Zašto Hercegovci ne mogu shvatiti da su pripadnici druge države, a i čini mi se drugog naroda? Vjerojatno zato što su jugonostalgičari. Misle da je sve gdje kroči njihiva noga, njihovo. Skoro da se ne razlikuju od Srba.


registracija
27/7/09

cheleken, 20.02.10. 17:04

a vidi Slaveta al se raskokodako jaka ti je republika svi ludi za zivit u njoj


registracija
28/12/09

slave4you, 20.02.10. 19:24

...samo srbi picketino ima da zive u nasoj RS......a mi se sirimo na jug i istok;hrvati su postali fakticno nacionalna manjina u mulimanskoj federaciji....VI ODVJE NEMATE POJMA;ZA 5-10 GODINA CEMO IMATI I DALJE 2 REPUBLIKE ( BEZ HRVATA;SAMO NA PAPIRU ZA SMECE)


registracija
10/1/10

crnogorac, 20.02.10. 19:46

Podrzavam moju bracu iz republike Srpske.....samo gurajte naprijed imate nasu punu podrsku!


registracija
20/2/10

nulajedan, 20.02.10. 20:33

a jesu opasni ovi srbići hahaha, vi ste nasmješniji "narod" na svijetu,pogotovo vi bosanci iz rs-a hahahaha


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.10. 22:24

Slave4you, mamu ti jebem četničku, gdje si bio kad sam '95. stajao na samo 15 km od B.Luke pod punom ratnom opremom(HVO)?

U Prnjaviru valjda u zbjegu, jer nam je trebao samo 1 dan da udjemo u B.Luku, a 5 Korpusu 2 sata do ulaza u Prijedor.

Tad smo povučeni jer je Klinton tako htio, ali sad ćemo vas pomesti za 2 mjeseca marvo troprsta!

Ah, zaboravih, nema više "jna" da vas brani, kakva šteta!

Kupujte brze traktore i prostrane prikolice, uskoro će vam trebati!


registracija
21/2/10

extra, 21.02.10. 17:36

Hercegovci su ko Slovenci podmukli čir na guzici :-Đ Srbi su ok s njima bar znas sta oce i kako... ovi su zajebaniji


registracija
10/1/10

crnogorac, 22.02.10. 07:29

Rampa a gdje si ti bio kad smo 91 umarsirali u Dubrovnik, nego ste pobjegli ko misevi u neku rupu se zavukli!
A osvojicemo ga kad tad!


registracija
25/12/09

dragan73, 22.02.10. 14:07

ko i nama 91 sto nisu dali da vas prepolovimo ko karlovca,zadra.....znas rampa,prisjeti se.....i sve je bilo unaprijed dogovoreno....tako da se ni vas ni nas nista nije pitalo....zali boze ljudi koji su nastradali......


registracija
26/1/08

Rampa, 23.02.10. 01:12

Crnogorac, nisi ti Crnogorac, ti si Srbin, Crnogorci su većinom pošten narod s kojim mi Hrvati danas imamo dobre političke i ljudske odnose!

A kad ste to vi "crnogorci" umarširali u Dubrovnik???
U kojem filmu ili snu???

Samo naprijed, možda ga i osvojite jednog dana, turistički!

Ma kad to Dragane, kod Karlovca, bio sam i tamo, a i kod Zadra, jeste napadali iz svih "jna" oružja, ali vam se nešto nije dalo!

Ali prvi put kad nije bilo više "jna" da ratuje za vas, '95-e god. ste razbijeni totalno i da je rat samo jos 15 dana potrajalo, ne bi vas nigdje bilo do Niša!
Slavite Daytonski sporazum, jer vas je on spasio od totalnog progona iz BiH!

Ali SAMO PRIVREMENO!!


registracija
25/12/09

dragan73, 23.02.10. 08:00

samo se ti nadaj...istina je spora al uvek ispliva.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika