22.02.2010. / 09:53

Autor: Nacionalova redakcija

Nova pogreška NATO-a: U Afganistanu ubijeno 27 civila

U zračnom napadu NATO snaga meta je bio pobunjenički konvoj, no kopnene snage na mjestu nesreće preonaše su osim poginulih, 14 ozlijeđenih među kojima žene i djecu.

Tri vozila pogođena su standardnom operacijom iz zraka, koja su prema informacijama obavještajnih službi trebala skrivati pobunjenike na koje se sumnja da su spremali napad na strane vojne snage. Sultan Ali, guverner pokrajine Uruzgan ističe da su sve žrtve napada bili isključivo civili. Napad se odvijao u području pod kontrolom Talibana.

Za BBC je general Stanley McChrystal, zapovjednik NATO-a i SAD-a izjavio kako su izrazito žalosni tragičnim gubitkom nevinih života i javno se ispričao predsjedniku Hamidu Karzaiju te da su NATO-ve Međunarodne sigurnosne snage (ISAF) su naredile istragu. Prošle je godine general McChrystal upoznao javnost s programom niza pravila koja su za cilj imala smanjiti slučajeve kao što je ovaj.

Podsjetimo, pokrajina u južnom Afganistanu dio je nizozemske misije od 2006. godine s više od 2000 vojnog osoblja. Tragičan događaj je izravno utjecao na kolaps nizozemske vlade ovog vikenda. Koalicijski partneri nisu se uspjeli postići dogovor oko daljnjeg proširenja utjecaja u Afganistanu i nakon kolovoza ove godine kao i slanju dodatnih vojnih trupa.

Ne trebas čuditi što je događaj izazvao veliko negodovanje afganistanske zajednice ali i prijenos svih važnijih svjetskih medija. NATO se još jednom osramotio svojim vojnim akcijama ostavljajući nevine žrtve iza sebe.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika