22.02.2010. / 14:55

Autor: Boris Bilas

Pobuna u HSS-u: Friščić zapostavio 'seljake' zbog osobnih interesa u Podravci

"U načelu mislim da bi trebalo razdvojiti pitanje Podravke i vođenje nacionalne politike. Ne može se jedno pitanje kako što je Podravka postaviti ispred cijelog programa stranke", kazao je Novotny za nacional.hr

Josip FriščićJosip FriščićPredsjednik HSS-a Josip Friščić proteklih se dana bori da ojača svoju, ali i poziciju HSS-a unutar koprivničke Podravke i u tome ne bira sredstva za obračunavanje s mnogim ljudima koji su na razne načine povezani s tom tvrtkom.

Na Friščićevoj listi tako su se našli predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Jurčić i vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi. Jurčiću je Friščić zamjerio što je za mjesto Nadzornom odboru predložio čak četvero predstavnika mirovinskih fondova, što je prema šefu HSS-a jasan znak da se želi prodati Podravku.

'Gde su ti penezi'

Vlasnika Atlantic grupe pak je optužio da 'sumnjivim' kapitalom želi preuzeti Podravku.

"Tog nekakvog Tedeschija pitam: Gde su ti penezi, gde si to stvoril", upitao je Friščić Tedeschog prije nekoliko dana preko dnevnog tiska.

No, ovakvi potezi šefa stranke naljutili su neke članove HSS-a koji sve više izražavaju nezadovoljstvo nastupima svog predsjednika. Naime, smatra se kako Friščić zapostavlja ostatak HSS-a i brine samo za interese stranke u njegovoj Koprivnici.

Stav prema Polančecu

Friščiću se zamjera i da previše brani bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, iako unutar same stranke nikada nije zauzet stav prema dotičnome političaru, koji je do ostavke vedrio i oblačio u Podravci.

Pojedini članovi HSS-a, zasad anonimno, smatraju da je Friščić odlučio žrtvovati stranku zbog lokalnih interesa županije iz koje i sam dolazi i da ga ništa drugo ne zanima.

Zbog toga najviše trpi HSS-ov izborni program nazvan Preporod hrvatskog sela, koji je dvije i pol godine nakon izbora još na mrtvoj točki, iako je sastavni dio koalicijskog sporazuma s HDZ-om.

Razdvajanje Podravke i nacionalne politike HSS-a

S ovakvim ocjenama slaže se i HSS-u bliski ekonomski stručnjak Damir Novotny koji smatra kako u HSS-u treba razdvojiti pitanje Podravke i vođenje nacionalne politike.

"U načelu mislim da bi trebalo razdvojiti pitanje Podravke i vođenje nacionalne politike. Ne može se jedno pitanje kako što je Podravka postaviti ispred cijelog programa stranke", kazao je Novotny za Nacional.hr. te dodao da je ključni problem za HSS u koalicijskom ugovoru koji je potpisam s HDZ-om.

"Za taj ugovor je bio zadužen Polančec dok je još bio u Vladi. Kada se potpisivao puno je toga obećano, ali je jako malo od toga i napravljeno", kaže Novotny i dodaje kako je osnovno pitanje za HSS kako se u budućnosti postaviti prema tom ugovoru i hoće li stranka inzistirati na njegovu provođenju.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 22.02.10. 16:49

ovaj friško im je uništio stranku


registracija
12/2/10

Dančo, 22.02.10. 19:18

On je najveće zlo HSS-a koji zbog njega gubi rejting. Svojim bezličnim istupima samo dokazuje kako je još umno duboko u socijalizmu i koliko se "kuži" u Podravku. Očito su posrijedi strah od daljnje istrage u Podravci.
Njegove gornje izjave samo pokazuju da je veća "seljačina" od svih njih samih.


registracija
30/9/09

davor12345, 22.02.10. 22:13

Ko??? Friščić da je isto ima interese! Pa po njegovin očiman se vidi da je to trula laž! On je jedan od najpoštenijih ljudi u Hrvackoj!


registracija
31/1/10

STTony, 22.02.10. 23:48

Jedva čekam iduće izbore da HSS i HSLS koji su izdali svoje birače konačno požanju rezultate toga i ne dobiju nijedno mjesto u saboru.

Da su njihovi glasači na prošlim izborima znali da će se prikloniti Kra-De-Zeu siguran sam da im većina njih ne bi ni dala glas.


registracija
11/1/10

fluid, 01.03.10. 18:44

Nemoguće.Nije on takav tip čovjeka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika