23.02.2010. / 10:40

Autor: Nacionalova redakcija

Talijanski državni tužitelj upozorava: 'Balkan je spremnik droge za Europu'

Dosta specijalaca iz bivših jugoslovenskih republika u Italiji djeluje zajedno u mafijaškim krugovima. Svi su povezani, bez obzira da li su iz Srbije, Bosne, sa Kosova ili iz Crne Gore

Talijanski državni tužitelj Pietro GrassoTalijanski državni tužitelj Pietro GrassoTalijanski državni tužitelj Pietro Graso je balkanski prostor nazvao "skladištem" za drogu, a nove mafijaše prilagodljivim zahtjevima tržišta.

On je u izjavi za crnogorsku televiziju "Vijesti" pojasnio kako su kriminalci izabrali Balkan kao mjesto za "skladište" za drogu koja treba ući u Europu, jer je bliža tržištu za prodaju.

"Zbog same lokacije droga se može dopremiti u manje od 24 sata na određenu lokaciju u Europi. Tako dolazi do "rušenja" cijene droge na europskom tržištu", istaknuo je Grasso, ukazujući na činjenicu kako su "neke mafijaške organizacije promijenile područje djelovanja te su se počele baviti drugim tipom kriminalnih radnji".

Odlična zarada

"Ove kriminalne skupine počele su baviti prljavim i opasnim djelom posla nabave droge. Oni kupuju drogu u Južnoj Americi i osiguravaju prijevoz na bilo koje mjesto gdje je droga potrebna. Zbog ovih poslova kriminalne skupine odlično zarađuju, a za bavljenje tim biznisom nisu potrebne neke velike investicije, jer se droga uglavnom plaća po dostavi, što govori o velikom povjerenju između ovih skupina", kazao je Grasso, te je dodao kako se zbog činjenice da za "posao" nije potrebna veća početna investicija, on vrlo brzo širi.

Talijanski državni tužitelj upozorava i na "svestranost" kriminalnih organizacija koje su svoje poslove razgranale na više strana.

Prilagodljivi i svestrani kriminalci

"Ove kriminalne skupine bave se raznim načinima krijumčarenja što je ujedno i glavna karakteristika nove mafije. Oni su prilagodljivi i svestrani i sve to prema zahtjevima tržišta. Pored droge, uglavnom kokaina, koji se nabavlja iz Južne Amerike, kao i Afganistana i Pakistana, nova mafija ujedno se bavi i krijumčarenjem oružja i eksploziva", naglasio je Grasso.

Prema njegovim navodima talijansko tužiteljstvo trenutno najbolje surađuje sa srpskim kolegama, a u zajedničkom radu su do sada imali nekoliko uspješnih akcija.

"Naravno u dobro surađujemo i s hrvatskim, slovenskim i albanskim tužiteljstvom, a u nešto smo slabijem kontaktu s crnogorskim", kazao je Grasso.

Balkanska mafija preuzela šverc kokaina

Kriminalna skupina u kojoj su mnogi pripadnici tajnih policija i paramilitarnih grupa iz bivših jugoslavenskih republika, toliko je jaka u Italiji da je preuzela najprljavije poslove koje talijanski mafijaši ne žele obavljati", napomenuo je Grasso.

On je rekao kako je istraga u operaciji "Šah - mat", vezana uz trgovinu droge iz Kolumbije preko Italije do Balkana, počela 2005. godine, kada je u Genovi uhićena jedna Argentinka sa pet kilograma kokaina.

"Ona je ulovljena u Genovi na devetom katu jedne stambene zgrade, a u toku hapšenja s njom u stanu bio je jedan Srbin, koji se preziva Milutinović. On je, kada je policija ušla u stan, izašao na balkon i od tada mu se gubi svaki trag", priča talijanski državni tužitelj.

Balkanci zamijenili Ndranghetu

Mjesec dana poslije saznali smo da je Milutinović prošao obuku u tajnim službama bivše Jugoslavije i da je zahvaljujući fizičkim sposobnostima uspio pobjeći u susjedan stan. Saznali smo i da dosta specijalaca iz bivših jugoslavenskih republika u Italiji djeluje zajedno u mafijaškim krugovima. Svi su povezani, bez obzira da li su iz Srbije, Bosne, sa Kosova ili iz Crne Gore", rekao je Grasso.

Napomenuo je i da je vrlo jaka kriminalna skupina s Balkana od kalabrijske mafije - Ndrangheta (koja kontrolira krijumčarenje kokaina u cijeloj Europi) - preuzela prijevoz te droge iz Italije u Crnu Goru.

Vezane vijesti

U Hrvatskoj jake nacionalističke tendencije

U Hrvatskoj jake nacionalističke tendencije

Posljednje izvješće ‘Nacije u tranziciji 2012' nevladine organizacije Freedom House u kojem se analizira demokratski razvoj država središnje i… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 23.02.10. 13:04

Velikog li iznenađenja da našim prostorima vlada mafija...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika