24.02.2010. / 07:45

Autor: Hina

Palestina upozorava na opasnost od 'vjerskog rata' zbog izraelskih planova

Izraelci su u nedjelju priopćili da će u nacionalni plan obnove baštine od oko 150 židovskih i cionističkih lokacija uključiti i dva spomenuta židovska svetišta na Zapadnoj obali, što je izazvalo osudu palestinske strane

Mahmud AbasMahmud AbasPalestinski predsjednik Mahmud Abas u utorak je upozorio da bi regija mogla utonuti u "vjerski rat" zbog izraelskih planova o proglašenju Raheline grobnice blizu Betlehema i Grobnice patrijarha u Hebronu dijelom izraelske nacionalne baštine, javile su agencije.

Izraelci su u nedjelju priopćili da će u nacionalni plan obnove baštine od oko 150 židovskih i cionističkih lokacija uključiti i dva spomenuta židovska svetišta na Zapadnoj obali, što je izazvalo osudu palestinske strane.

Izraelski mediji su izvijestili da su spomenute dvije lokacije uključene u plan tek nakon pritisaka nacionalističkih ministara u Netanyahuovoj desnoj vladi, javio je Associated Press.

Palestinci prosvjedovali

Abas boravi u posjetu Belgiji, a reagirao je na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Grobnicu patrijarha svetim smatraju židovi i kršćani, ali i muslimani, zbog biblijskih referenci na Abrahama. Prema knjizi Postanka, Abraham je kupio špilju i polje koje je okružuje, kako bi ondje pokopao svoju ženu Saru. Poslije su Abraham, Izak, Rebeka, Jakov i Lea također pokopani u toj špilji.

Kontrola nad Grobnicom patrijarha čest je izvor nesuglasica između Palestinaca i Izraelaca. Palestinci u Hebronu u ponedjeljak su prosvjedovali zbog izraelske odluke, a napetosti su nastavljene i u utorak.

Bivši premijer pokreta Hamas pod čijom je upravom Pojas Gaze, u utorak je pozvao Palestince na Zapadnoj obali na novu intifadu protiv Izraelaca, zbog njihove odluke, javila je njemačka novinska agencija dpa. "Narod Zapadne obale na ovo mora odgovoriti intifadom i konkretnim akcijama", rekao je Ismail Hanija.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika