24.02.2010. / 10:29

Autor: Martina Čizmić

EU vs. Google: Ne smije biti monopolizma u online oglašavanju

Iz Googlea opovrgavaju takve optužbe ističući kako su uvjereni da rade u okviru svih zakona o konkurenciji koji vrijede u Europskoj uniji

Google se ponosi svojim etičkim poslovanjemGoogle se ponosi svojim etičkim poslovanjemEuropska unija prvo je pokazala zube Microsoftu optuživši ga za monopolizam među proizvođačima operativnih sustava. Visoka novčana kazna i promjene u načinu prodaje i distribucije Windowsa sredile su taj problem, no sada se EU okrenuo prema internetu.

Kako piše britanski dnevni list Telegraph, Europska je komisija poslala pismo u kojm traži točno objašnjenje kako Google upravlja svojim pretraživačem i na koji način prezentira online oglašavanje.

Opravdani prigovor ili prazne pritužbe ljubomorne konkurencije?

Europska je komisija zapravo reagirala na nekoliko pritužbi koje su podigle britanska web stranica za usporedbu cijena Goundem, francuski portal za pravne usluge ejustice.fr i američka internetska trgovina Ciao!. One su se potužile kako ih Google u svom pretraživaču degradira jer ih smatra konkurencijom.

No, iz Googlea opovrgavaju takve optužbe ističući kako su uvjereni da rade u okviru svih zakona o konkurenciji koji vrijede u Europskoj uniji.

"Godinama smo dobro surađivali sa Ciao!m, bili su partner naše tvrke AdSense. No, nakon što ih je preuzeo Microsoft počeli smo dobivati pritužbe na naše standardne uvjete", istaknula je Googleova pravnica Julia Holtz.

Google se uvijek ponosio svojim motom 'možete zaraditi i na legalan način' što bi ovakve optužbe mogle ugroziti. Također, prema nekim istraživanjima Google zaista drži monopolistički položaj, jer u nekim zemljama EU-a ima čak 90 postotni udio u internetskom oglašavanju.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika