24.02.2010. / 18:28

Autor: Nacionalova redakcija

Tadić poručuje: Bilo bi loše za odnose Hrvatske i Srbije ako se Gotovina oslobodi

Prema njegovim riječima, bilo bi jako nepovoljno za odnose Srbije i Hrvatske ukoliko bi se kojim slučajem dogodilo da Gotovina bude oslobođen zbog, kako je rekao, takozvanog nedostatka dokaza

Boris TadićBoris TadićSrbijanski predsjednik Boris Tadić izrazio je bojazan da bi Hrvatska mogla ometati proces protiv generala Gotovine u Haagu i da bi Gotovina mogao biti oslobođen zbog nedostatka dokaza te ocijenio da će njegov susret s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem imati smisla ako bude izgledno da će se rezultati susreta moći pokazati građanima i u jednoj i u drugoj zemlji.

"Novi predsjednik Hrvatske lijepo je naglasio da je za njih veoma važno da se Ratko Mladić nađe u Haaškom tribunalu, no ja bih dodao da je to mnogo važnije za Srbiju", rekao je Tadić u razgovoru za najnoviji broj beogradskog tjednika "Vreme".

Loša iskustva s Haagom

Istodobno je upozorio na postupak što se u Haagu vodi protiv hrvatskih generala.

"Za Srbiju je važno i da Hrvatska u Haag dostavi sve dokumente u svezi s optužbom protiv Ante Gotovine. U njegovu slučaju riječ je o izvršenju teških ratnih zločina nad Srbima i ne bi bilo dobro da Hrvatska ometa proces i otkrivanje pune istine time što se dokumenti ne dostavljaju sudu", istaknuo je Tadić.

Izjavio je kako Srbija ima loše iskustvo u "slučaju Haradinaj", kada su, po njegovim riječima, ubijani svjedoci i netragom nestajali dokazi.

Izrazio je bojazan da bi se slično moglo dogoditi i sa suđenjem Gotovini.

Susret s Josipovićem mora biti ozbiljno pripremljen

Prema njegovim riječima, bilo bi jako nepovoljno za odnose Srbije i Hrvatske ukoliko bi se kojim slučajem dogodilo da Gotovina bude oslobođen zbog, kako je rekao, takozvanog nedostatka dokaza.

Kad je riječ o Tadićevu susretu s novim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, Tadić smatra da "taj susret treba biti ozbiljno pripremljen, a ne da bude dio političkog dekora. Hrvatska ima očekivanja od Srbije, Srbija ima očekivanja od Hrvatske. Treba priznati te obostrane interese, obostrana prava, vidjeti gdje su ti interesi zajednički, treba raditi na svim tim poljima, korak po korak poboljšavati naše međusobne odnose", istaknuo je Tadić.

Podsjećajući da Josipovića poznaje otprije, Tadić je kazao kako s pozornošću prati prve dane njegova mandata.

Standardi političkih odnosa

Po Tadićevim riječima, pitanje osiguranja povratka izbjeglih Srba, povrat njihove imovine i poštivanje njihovih ljudskih i manjinskih prava neka su od važnih pitanja kojima se trebaju baviti čelnici obiju zemalja. Naglasio je kako bi susret s Josipovićem trebao biti prilika i za razmjenu mišljenja o kažnjavanju optuženih za ratne zločine i suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu.

"Ali, idemo se na početku dogovoriti o tome što su standardi naših političkih odnosa, što su osnovna načela na kojima možemo graditi najbolje moguće prijateljske veze. Simpatično je kad se govori o ispruženoj ruci suradnje. Idemo vidjeti hoće li djela potvrditi te riječi", poručio je Tadić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 24.02.10. 19:16

Ovaj Tadić je jači idiot, klasični Srpski mitomanski političar. Neka onda pošalje dopis Haagu sa tim sadržajem, bilo bi to lijepo gledat.


registracija
24/2/10

zagreb01, 24.02.10. 19:28

Da slažem se Tadić je klasični idiot


registracija
20/2/10

nulajedan, 24.02.10. 20:04

Srbi nisu ništa naučili u ovih 20 godina, politika im je ista samo drukačije zapakirana, nema njima pomoći


registracija
27/8/09

Lujo1, 24.02.10. 21:15

tadiću idiote - da general Gotovina nije zapovijedao Olujom kao pravi profesionalac srbi nebi bili izbjeglice - bili bi pokojnici, nebi zbrisali u srbiju nego bi ostali u Hrvatskoj (2m pod zemljom). Daj se spusti na zemlju i budi zahvalan generalu Gotovini na svemu kaj je za vas srbe napravil!


registracija
14/11/07

laufer, 24.02.10. 21:36

Srbi tepu svoje, izigravaju "čimbenika", a onda se iščuđavaju što niko iz exYu neće s njima, što su bombardirani i držani u kavezu dvadeset godina.
U NATO je vrijedilo ući samo zbog njih.


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 24.02.10. 22:16

Za odnose Hrvatske i Srbije je loše što Tadić skriva ratne zločince Mladića i Adžića, a ne to što će Gotovina da išeta iz Haga kao nevin i slobodan!
Baš su ih daleko odveli projekti i politika Slobodana Miloševića, ne znam ili su sve manji na zemljevidu ili u očima svijeta!
Nekako mi sve jasnije zašto je Zvezdan Misimović baš večeras ponovio onu svoju kako nije Srbin, nego Bosanac. Ja ga razumijem, a Vi?


registracija
26/7/09

odredjen, 24.02.10. 22:42

koje li srpske bahatosti. Treba ih NATO jos malo zbombati po beogradu da promjene stav i retoriku


registracija
11/1/10

fluid, 24.02.10. 22:54

Lujo 1.Tadić je opravdano ljut na Antu Gotovinu baš iz tog razloga što je bio human u akciji Oluja te je poštedio mnoge živote.Ali i svjedoke o srpskom planu iseljenja Srba iz Hrvtske i naseljavanje Kosova.Jebiga,da su pobijeni nebi bilo svjedoka i tko bi kasnije išta mogao dokazati!?Opravdano je ljut,je,je!Ali svejedno je kreten.Vidi se i na priloženom fotosu.


registracija
29/11/09

Ivis, 24.02.10. 23:03

Ovaj Tupan jos uvijek nista nije naucio. Treba mu upisati u "tintaru" pravilo: KUPI i PLATI, a hrvatskim gradjanima, njegova kova, jos dodatno: VOLI HRVATSKU ili je ZAOBIDJI. Savijeti i zapovijedi iz Beograda nisu nam potrebni.


registracija
25/12/09

dragan73, 25.02.10. 16:45

...koliko vi mrzite....imali i jedan Srbin da vam odgovara,a da nije mrtav.....imate veliki problem sa sobom,stasno.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika