25.02.2010. / 13:17

Autor: Nacionalova redakcija

Moćni haker: Latvijski "Robin Hood" otkriva pronevjere

"Naravno da je ukrao povjerljive dokumente i da je počinio zločin ali u isto vrijeme to ima veliku vrijednost za javnost jer informacije upućuju na nedostatak transparenstnosti u poslovanju državnih tvrtki," objasnila je djelatnice TV postaje koja je prenosila otkrića hakera

Kroz sigurnosni sustav zaštite latvijskih banaka uspio je proći haker koji je informacije o financijama državnih firmi objavio na Twitteru. Želja mu je razotkriti one koji naviše zarađuju na stanovništvu pogođenom recesijom.

TV postaja prenoseći informacije sa stranice hakera umjetničkog imena Neo, aludirajući na lik filma Matrix, uzburkala je javnost najnovijim otkrićem. Naime, mnogi odgovorni u latvijskim kompanijama nisu smanjili vlastite plaće što je bilo obećano i potvrđeno. Dok su si menadžeri dijelili bonuse u javnosti su državu molili za pomoć. Detalji o svim uplatama jamstva države, transakcijama, bonusima i stanjima računa više od 1000 tvrtki objavljeno je u posljednja tri mjeseca.

Pokrenuta istraga

Latvijska vlada i policija pokrenula je istragu o sigurnosti podataka banaka dok će pitanje nepravilnosti u poslovanju malo pričekati.

"Mnogi ga smatraju modernim virtualnim Robinom Hoodom," za BBC je izjavila Ilze Nagla, voditeljica programa na spomenutoj TV postaji.

"Naravno da je ukrao povjerljive dokumente i da je počinio zločin ali u isto vrijeme to ima veliku vrijednost za javnost jer informacije upućuju na nedostatak transparentnosti u poslovanju državnih tvrtki," objasnila je Nagla.

Anonimni haker tvrdi da je član grupe Četvrta vojska javnog buđenja za koju se sumnja da ima sjedište u Velikoj Britaniji te da je odgovorna je za objavu sedam milijuna tajnih poreznih dokumenata Državne porezne službe.

Latvija se trenutno u najtežoj ekonomskoj situaciji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Nezaposlenost od 23% najveća je u Europskoj uniji.

Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika