25.02.2010. / 16:26

Autor: Nacionalova redakcija

Nacionalno blago Britanije nestaje u digitalnoj crnoj rupi

Na pohrani nacionalnog materijala na internet već rade Australija, Novi Zeland, Finska i Portugal. Britanske kolege zbog nejasne zakonske odredbe uspjele su pohraniti 6000 od procijenjenih osam milijuna internetskih stranica

Iz Britanske knjižnice upozoravaju kako bi uskoro svo naslijeđe na internetu moglo biti izgubljeno ukoliko vlada ne donese zakon o arhiviranju.

Članovi knjižnice ali i ostalih institucija arhiviraju internetske stranice od 2004. ali od procijenjenih osam milijuna stranica uspjeli pohraniti samo 6 000.

"Imamo potrebno znanje ali nam nedostaje jasna zakonska odredba po kojoj ne moramo prilikom svake pohrane tražiti dozvolu," izjavio je za BBC glasnogovornik Britanske knjižnice.

"Arhiviranje stranica s podacima o Velikoj Britaniji ima veći nacionalni od komercijalog značaja," pojašnjava.

Nejasan zakon

U Britanskoj knjižnici vjeruju kako bi se Web Archive mogao pokazati korisnim za povjesničare jer u svojoj bazi posjeduju stare letke i drugi materijal koji je direktnim pročavanjem osuđen na oštećenje.

Nacionalna knjižnica Walesa i Knjižnica Wellcome uključile su se u lobiranje za razjašnjavanje stavaka Uredbe o legalnom depozitu knjižnica. Svaki izdani materijal u Velikoj Britaniji pohranjuje se automatski u Britansku knjižnicu, a od 2003. je dobio i svoje kopije na internetu. No, problem je u nejasnoj odredbi po kojoj nije jasno određeno koji koraci prethode elektroničkom zapisivanju materijala. Odbor vlade za kulturu, medije i sport trenutno razmatra uredbu.

"Nalazimo se u apsurdnoj poziciji. Prije nego li arhiviramo stranicu primorani smo za dopuštenje moliti vlasnika, " prenosi glasnogovornik.

"UK Web Archive projekt je nužan kako nacionalno znanje ne bi nestalo u digitalnoj crnoj rupi," rekla je glavna direktorica Lynne Brindley.

Na pohrani nacionalnog materijala na internet već rade Australija, Novi Zeland, Finska i Portugal.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika