26.02.2010. / 12:43

Autor: Deutsche Welle

DW: Krijumčarenje droge i trgovina oružjem pod okriljem NATO-a?

Kao osnova za te NATO-ove istrage poslužila su, među ostalim, saznanja KFOR-a o utjecajnoj makedonsko-albanskoj obitelji Destani s područja Tetova, u čijem je vlasništvu i tvrtka Ecolog. Još prije osam godina u jednom se izvješću njemačke tajne službe u sklopu KFOR-a govorilo o "klanu s težištem na organiziranom kriminalu"

Krijumčarenje droge pod okriljem NATO-a? Te je sumnje izrekao njemački general Ramms. Riječ je o mutnim poslovima tvrtke Ecolog, u vlasništvu jedne makedonsko-albanske obitelji, koja obavlja logističke poslove za ISAF.

Iz mjesta Brunssum u Nizozemskoj, u blizini njemačke granice, dolaze zapovijedi za ISAF u Afganistanu. Ovdje se, u "Allied Joint Forces Command", planira logistika za tu vojnu misiju. Tu su 2003. godine potpisani i ugovori s poduzećem za uslužne djelatnosti Ecolog iz Düsseldorfa. Ugovorene su, među ostalim, usluge poput dopremanja goriva za vojne postrojbe, pranje rublja i odvoz otpada iz glavnog stožera ISAF-a. Sada se već dva tjedna ispituju informacije, prema kojima su zaposlenici Ecologa i makedonsko-albanska obitelj koja stoji iza te tvrtke navodno umiješani u kaznena djela.

Zapovjednik u Brunssumu, njemački general Egon Ramms za njemačku je televizijsku postaju NDR izjavio: "Prema informacijama kojima sada raspolažem, važno mi je utvrditi je li tvrtka Ecolog možda njezine ugovore koje je zaključila s nama koristila, da se jednostavno izrazim, za obavljanje ilegalnih radnji koje ne mogu biti u interesu NATO-a i ISAF-a kao ni u interesu zemalja koje sudjeluju u toj misiji. Prema onome što mi je poznato, postoji opasnost da su možda krijumčarene droge ili slično."

Činjenice poznate, ali ih nitko nije ispitao

Kao osnova za te NATO-ove istrage poslužila su, među ostalim, saznanja KFOR-a o utjecajnoj makedonsko-albanskoj obitelji Destani s područja Tetova, u čijem je vlasništvu i tvrtka Ecolog. Još prije osam godina u jednom se izvješću njemačke tajne službe u sklopu KFOR-a govorilo o "klanu s težištem na organiziranom kriminalu". A u aktualnom, povjerljivom izvjeću KFOR-a stoji: "Obitelj Destani iz Tetova kontrolira zločine i krijumčarske aktivnosti u pograničnom području Kosovo-Makedonija."

Te se informacije bez problema mogu naći u NATO-ovoj bazi podataka. No, do sada ih nitko nije tražio, kaže general Ramms: "Poslovna veza nije bila preispitana. Meni su tek sad poznate činjenice. To automatski dovodi do pokretanja ispitivanja koliko Ecolog još uvijek može biti prihvatljiv poslovni partner. U mom interesu nije da se NATO i ISAF dovedu u vezu s bilo kakvim ilegalnim radnjama."

Beskrupulozno iskorištavanje moći

Na upit NDR-a, Ecolog je izjavio da su ocjene iz krugova bliskih KFOR-u sadržajno "netočne" te da ne postoji povezanost između Ecologa ili njegovih vlasnika s kriminalnim krugovima. Za tu tvrtku je jedino moguće objašnjenje za te optužbe "zabuna u imenu". No, poznavatelji prilika na Balkanu, poput novinara Johannesa von Dohnanyija, bivšeg dopisnika lista "Schweizer Weltwoche", dobro se sjećaju imena Destani, povezanosti s Ecologom i moći te obitelji u ratnim godinama krajem 90-ih. Dohnanyi o razmjerima utjecaja te obitelji kaže: "Moćni u jednom ratnom sukobu, moćni i financijski, moćni u političkom smislu. Uvijek iznova se govorilo da oni tu moć beskrupulozno iskorištavaju."

I ranije su kružile glasine o kriminalnim aktivnostima pojedinih pripadnika klana, o krijumčarenju droge, trgovini oružjem i ljudima. O tome se pričalo potajno, no nikada ništa nije bilo dokazano. A stranci, koji ne govore albanski, često to uopće nisu ni imali prilike doznati, kaže Dohnanyi.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 27.02.10. 08:37

Šta na ovaj Švaba otkriva toplu vodu.Kao do sada nismo znali da se pod okriljem NATO-a,angažovanjem sumnjivih firmi registrovanih po svetu,vrši trgovina drogom,prvenstvano za snadbevanje i potrebe njihovih vojnika,a potom za njihovu dodatnu zaradu u zajedničkim poslovima trgovine drogom.Tu najviše ućare baš ti visoki vojni dužnosnici,jer bez njihovog odobrenja nema ni planiranja, ni realizacije logistike.A kroz tu logistiku provlače sve ono što im je unosno, da za jedan mandat zarade za celo pokoljenje.Ko sa djavolom tikve sade o glavu mu se obijaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika