05.03.2010. / 08:26

Autor: Hina

Janšina stranka pita Tuerka što zna o udbaškom 'atentatu iz Volkermarkta'

Riječ je o jednoj u nizu eksplozija koje su se u južnoj Austriji događale sedamdesetih godina u vrijeme napetih jugoslavensko-austrijskih odnosa povezanih sa statusom slovenske manjine u Koruškoj

Danilo TuerkDanilo TuerkStranka bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše u četvrtak je postavila deset javnih pitanja predsjedniku države Danilu Tuerku, među ostalim i od kada se poznaje s nekadašnjim šefom "slovenske UDBA-e" Tomažom Ertlom kojega je prošle godine odlikovao, te što mu je poznato o "atentatu iz Volkermarkta" iz 1979.

Slovenski parlament odbio je u srijedu prijedlog Janšine Slovenske demokratske stranke da se zbog "simboličkog odlikovanja" čovjeku koji je vodio političku policiju u vrijeme komunizma protiv predsjednika države povede postupak opoziva pred ustavnim sudom. Tuerk je odgovarajući na optužbe najveće oporbene stranke rekao da ga podsjećaju na montirani proces i metode iz doba komunizma, a Janša je u svom istupu u parlamentu rekao da je Ertla predsjednik možda odlikovao ne zbog zaustavljanja Miloševićevih mitingaša pred Ljubljanom nego zbog "atentata iz Volkermarkta".

Riječ je o jednoj u nizu eksplozija koje su se u južnoj Austriji događale sedamdesetih godina u vrijeme napetih jugoslavensko-austrijskih odnosa povezanih sa statusom slovenske manjine u Koruškoj.

U gradiću Volkermarkt u rujnu 1979. došlo je do eksplozije naprave u zgradi gdje se trebalo sastati gradsko vijeće, pri čemu je ranjen i uhićen mladi slovenski par. Za atentatore, Luku Vidmara i Marinu Blajs, sumnjalo se da su radili po nalogu komunističkih vlasti u Jugoslaviji i tadašnjeg slovenskog komunističkog rukovodstva. Nakon godine dana austrijske su ih vlasti vratile u Jugoslaviju koja je za uzvrat iz pritvora pustila dvojicu austrijskih državljana osuđenih zbog špijunaže.

Janšina stranka navodi da je Tuerk u to vrijeme bio u tadašnjem Socijalističkom savezu Slovenije zadužen za odnose sa slovenskom manjinom u Austriji, da nije isključeno da je nešto znao o tom događaju i da je poznavao Ertla koji je tada vodio službu državne sigurnosti.

Kako je javio Slovenski radio, u Tuerkovu kabinetu su takva sumnjičenja odbacili te naveli da je Tuerk o tom događaju saznao kao i ostali iz medija i da je bio šokiran.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika