09.03.2010. / 16:59

Autor: Martina Čizmić

Skandal u Sloveniji: Ministar Pogačnik i Zmago Jelinčič osumnjičeni za korupciju i kriminal

Slovenska policija zadržala je petoro osumnjičenih među kojima su ministar Milan Pogačnik, predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič te gradonačelnik Murske Sobote Anton Štihc

Zmago JelinčičZmago JelinčičIstraga slovenskih kriminalista o korupciji i gospodarskom kriminalu došla je do samog političkog vrha. U akciji koja se provodi po cijeloj Sloveniji, uhićeni su i u policijske postaje privedeni, prema neslužbenim informacijama, ministar poljoprivrede Milan Pogačnik, zastupnik u parlamentu i predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič, zastupnik Srečko Prijatelj, ali i gradonačelnik Murske Sobote Anton Štihc.

Istražne radnje započele su prije više od godinu dana, kada su kriminalisti ušli u Luku Koper. Nakon toga proveli su temeljitu istragu koja se usredotočila na spornu preprodaju zemljišta u Orleški gmajni u Sežani. Prema informacijama koje su dostupne slovenskim medijima, u cijeli slučaj je upletena i žena Srečka Prijatelja, Aleksandra Prijatelj preko novogoričke tvrtke Premik invest, odnosno tvrtke za prodaju nekretnina Premik net, čiji je vlasnik Marjan Mikuž. Tvrtka je kupovala zemljište u Sežani, Novoj Gorici i Murskoj Soboti. Među ostalima, sumnjivo je i zemljište na kojem se gradi logistički centar.

Policija i u slovenskom parlamentu

Prema neslužbenim informacijama, Srečko Prijatelj navodno je ucjenjivao primorskog poduzetnika koji ga je prijavio policiji. Policija je potom prisluškivala poduzetnika i uhvatila na snimci Prijatelja kako traži novac. Kada su zagrebli malo dublje, otkrili su da je tvrtka Prijateljeve žene od države kupovala zemljište i potom ga skupo preprodavala Luki Koper koja je samo proviziju za kupovinu zemljišta platila čak 832 tisuće eura.

Policija je tijekom istrage otkrila i kako je u cijeli slučaj upleten i Zmago Jelinčič. On je preko Prijatelj od Milana Pogačnika zahtjevao da mu se osigura zemljšte za njegov muzej zrakoplova u Ajdovščini, a u zamjenu za to bi Jelinčičev SNS podupro Pogačnika na interpelaciji koja ga čeka zbog slučaja bulmastifa.

Slovenski mediji ističu kako su prema neslužbenim informacijama kriminalisti pretražili prostorije koje Jelinčič koristi u slovenskom parlamentu, a Radio Slovenija je javio kako je zadržan i bivši predsjednik uprave Luke Koper Robert Česar. Jelinčič je duboko uvjeren da je policijska istraga zapravo osveta ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, ali nije želio niti mogao pojasniti svoju tvrdnju.

U policiji nisu željeli službeno potvrditi niti opovrgnuti da su uhićeni visoki političari, ali su u priopćenju za medije istaknuli kako "na širem području Slovenije provode opsežne aktivnosti istrage zbog sumnji u gospodarski kriminal, korupciju i druge teže oblike kriminaliteta".

Pahor obaviješten, ali bez komentara

Prema trenutno dostupnim informacijama, akcija se provodi na području Kopra, Nove Gorice, Ljubljane i Murske Sobote gdje policija pretražuje kuće i prostorije određenih državnih institucija, u kojima se traži poslovna dokumentacija i drugi materijalni dokazi.

"Današnji događaji rezultat su višemjesečne kriminalističke istrage temeljene na opravdanoj sumnji u kazneno djelo korupcije i zlouprabe položaja, u kojem su upotrebljeni i prikrivni načini istraživanja po nalogu nadležnog suda i po nalogu državnog tužitelja", ističu u policiji.

Direktor uprave kriminalističke policije Slovenije, Aleksander Jevšek na konferenciji za novinare potvrdio je kako je policija reagirala na prijavu jedne osobe da joj druga osoba prijeti oružjem i ucjenjuje su, zbog čega je prva osoba platila drugoj 323 tisuće eura. Nije želio otkrivati imena, jer istraga još traje, no istaknuo je kako su obje osobe trenutno u policijskoj postaji. Potvrdio je da je policija pokrenula istragu zbog sumnje na kaznene radnje davanje i primanja darova, potkupljivanja te trgovine s oružjem

Premijer Borut Pahor još uvijek se nije službeno očitovao o cijelom slučaju, ali se iz pouzdanih izvora doznaje kako je upoznat sa slučajem i prati daljnji razvoj situacije.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
8/7/09

hitro5, 09.03.10. 17:29

Politicari svih zemalja, ujednite se.......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika