10.03.2010. / 10:15

Autor: Martina Čizmić

Thaci potvrdio: Kosovo na konferenciju dolazi kao nezavisna država

Pahor je tijekom svog posjeta Kosovu istaknuo kako je problem još uvijek prisutan, ali i dodao kako je Slovenija "na dobrom putu da ga riješi"

Hashim ThaciHashim ThaciKosovo će sudjelovati na konferenciji o Zapadnom Balkanu koja bi se trebala održati 20. ožujka na Brdu kod Kranja i to kao nezavisna država, potvrdio je novinarima kosovski premijer Hashim Thaci.

Istaknuo je kako je u Prištinu došao i službeni poziv na konferenciju u kojem stoji da je Kosovo pozvano kao država te će ju tako i predstavljati.

Činjenica da je službenoj Prištini odaslan takav poziv potvrđuje neslužbene informacije prema kojima Srbija neće sudjelovati na konferenciji jer ne priznaje Kosovo kao državu.

Pahor "rješava" problem

Podsjetimo, prošlog su se tjedna u Ptuju sastali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor kao organizatori konferencije te srbijanski predsjednik Boris Tadić, ne bi li dogovorili model prema kojem bi i Srbija i Kosovo sudjelovali u radu konferencije.

Tada je navodno srbijanskoj strani ponuđeno da konferencija bude neformalna, odnosno da predstavnici država ne budu imenovani svojom titulom. No, Srbija je takav prijedlog odbila uz izjavu kako Kosovo može sudjelovati na konferenciji samo u skladu s rezolucijom vijeća sigurnosti UN-a 1244, koja podrazumjeva Kosovo kao teritorij pod zaštitom UN-a.

Pahor je tijekom svog posjeta Kosovu istaknuo kako je problem još uvijek prisutan, ali i dodao kako je Slovenija "na dobrom putu da ga riješi". Time je još jednom potvrdio želju Slovenije da se nametne kao politički lider u regiji.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 10.03.10. 10:59

Ne vidim razlog zašto bi se trebali uzrujavati oko toga tko će tamo sudjelovati ili ne. Ako se tamo nešto pametno dogovori (u što treba jako sumnjati), onaj tko to propusti će popušit. Tadić glumi zadrtu srbendu uzalud. To je loše za njegovu zemlju i ni za kog drugog.


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 10.03.10. 11:33

Podržavam Tadića, što se više kurči više vodi Srbiju u izolaciju i Balkansko blato, a tamo im je i mjesto.


registracija
14/8/09

NeMresBilivit, 10.03.10. 11:38

astajcic, vrlo los i povrsan komentar. prvo, da si razmisljao shvatio bi da se radi o regonalnoj konferenciji, a ona bez srbije kao najvece drzave ne moze donijeti nikakve rezultate, dakle biti ce samo formalna, odnosno nece uspjeti. drugo, nisi li zamijetio da smo sve to inicirali mi i slovenci... i da se non stop prica kako sve smrdi na jugu... naravno da smo pokrenuli stvar iz ekonomskih razloga. imas pravo dva puta pogadjati. da li smo se htjeli uvaliti na trziste srbije ili kosova? dva puta, jer vidim da ti rezoniranje nije jaca strana....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika