11.03.2010. / 15:48

Autor: Nacionalova redakcija

Programer British Airwaysa skupljao novac za terorističke napade

Rajib Karim je rođen u Bangladešu ali da je dobio britansko državljanstvo. Skupljao je novac od travnja 2006 u Velikoj Britaniji te ga slao u Jemen i Bangladeš kako bi se financirale terorističke organizacije

Karim je u British Airwaysu radio kao informatički programerKarim je u British Airwaysu radio kao informatički programerDjelatnik British Airwaysa 30-ogodišnji Rajib Karim optužen je za suradnju u organizaciji i prikupljanju financijskih sredstava za terorističke napade.

Na suđenju koje je počelo danas na sudu Westminster Magistrates tužitelj je iznio sumnju kako se Karim javio kao volonter za samoubilačke bombaške napade te da je trebao otići u Jemen ili Pakistan na vojnu obuku.

Karim je rođen u Bangladešu ali da je dobio britansko državljanstvo. Skupljao je novac od travnja 2006 u Velikoj Britaniji te ga slao u Jemen i Bangladeš kako bi se financirale terorističke organizacije. Neslužbeni izvor za CNN je izjavio kako vlasti sumnjaju da se radi o velikim svotama novca te da su bili planirani napadi i u Velikoj Britaniji.

Plicija je do dokaza došla preko šifriranih podataka na njegovom računalu zapljenjenom prilikom racije prošlog mjeseca. Karim je kao informatički programer komunikacijskog sustava iskoristio svoju poziciju u British Airwaysu te je sve o sigurnosnim mjerama aerodroma javljao terorističkim organizacijama. Prosljeđivao je podatke o metodama skeniranja, dopuštenoj količini tekućina koje se smiju unositi u avion, računalnim programima koje se koriste itd.

Optužen je i za iskorištavanje mogućeg štrajka u britanskoj zrakoplovnoj kompaniji za promaknuće na stalnu poziciju gdje bi mogao biti od još veće pomoći teroristima. No, vlasti nisu objavile za koje terorističke grupe radi jer se trenutno provodi zahtjevna međunarodna istraga.

Na sve optužbe britanskog tužiteljstav, Karim se branio šutnjom.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika