11.03.2010. / 16:54

Autor: Nacionalova redakcija

Grad na 'tripu': CIA Francuzima u kruh podvaljivala LSD

Nakon Korejskog rata američka vlada lansirala je tajni istraživački program mentalne manipulacije zarobljenika i protivničkih postrojbi

Foto IlustracijaFoto IlustracijaPola desetljeća star misterij 'prokletog kruha' u francuskom gradiću Pont-Saint-Esprit zbog kojeg je stanovništvo patilo od halucinacija napokon je riješen. Naime, ovaj je gradić bio dio eksperimenta CIA-e koja je u namirnice ubrizgala halucinogenu drogu i izazvala tragičan događaj, prenosi britanski Telegraph.

Najmanje pet osoba je umrlo a mnogi su bili primljeni u bolnice te 1951. kada su više od 500 stanovnika zahvatile halucinacije koje su su izazvale opće ludilo. Desetljećima se pretpostavljalo da je kruh iz lokalnih pekara nenamjerno bio otrovan psihodeličnom plijesni.

Američki istraživački novinar objavio je dokaze koji upućuju da je američka obavještajna služba u sklopu eksperimenta kontroliranja uma u jeku hladnog rata u hranu ubacivala LSD. CIA i specijalna operacijska postrojba američke vojske (SOD) zajedničkim snagama su osmislile 'top-secret' eksperiment u Fort Detricku u državi Maryland. Znanstvenici koji su zagovarali teoriju o prirodno otrovanom kruhu radili su za švicarsku Sandoz Pharmaceutical Company koja je bila jedna od dobavljača LSD-a za američku vojsku i CIA-u.

Istraživajući sumnjivu smrt Franka Olsona, biokemičara koji je radio za SOD, a koji je pao s prozora 13 kata dvije godine nakon incidenta u Francuskoj, pronađeni su dokumenti CIA-e. Jedan od transkripata prenosi razgovor agenta CIA-e i djelatnika farmaceutske kompanije Sandoz u kojem se spominje 'tajna Pont-Saint-Esprita' i uz objašnjenje kako nikako nije plijesan uzrok halucinacija već dietilamid, 'D' iz LSD-a. Nijedan od izvora novinara nije mogao potvrditi sudjelovanje francuske tajne službe.

Znanstvenici iz Fort Detricka su objasnili kako se LSD špricao u zrak i u lokalnu hranu kako bi se vidjele moguće reakcije. Nakon Korejskog rata američka vlada lansirala je tajni istraživački program mentalne manipulacije zarobljenika i protivničkih postrojbi.

Stanovnici mjesta na jugu Francuske nisu zaboravili incident "Le Pain Maudit" te su bili iznenađeni rezultatom istrage.

Vezane vijesti

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Afganistanski državljanin, zaposlenik američkog veleposlanstva u Kabulu, otvorio je u nedjelju navečer vatru u prostorima kojima se navodno koristi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika