11.03.2010. / 18:34

Autor: Martina Čizmić

Ništa od odluke: Slovenski Ustavni sud ne zna što bi s Arbitražnim sporazumom

Ustavni sud odgodio je donošenje odluke, ali nije poznato za kad

Borut Pahor i Jadranka Kosor potpisali su Arbitražni sporazum u studenom prošle godineBorut Pahor i Jadranka Kosor potpisali su Arbitražni sporazum u studenom prošle godineSlovenski Ustavni sud odgodio je donošenje odluke o ustavnosti točke 3a Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije kojim bi se riješilo pitanje granice između te dvije zemlje.

Nagađalo se da bi suci danas mogli donijeti odluku o ustavnosti i na taj način omogućiti ratifikaciju sporazuma u Sloveniji ili vratiti cijeli proces na početak. Ni premijer Borut Pahor nije želio komentirati pitanje arbitražnog sporazuma dok Ustavni sud ne donese odluku.

Ustavni sudac Ernest Petrič je nakon sjednice suda istaknuo kako je donošenje odluke odgođeno, ali nije rekao do kada. Sljedeća sjednica zakazana je za 18. ožujka, ali još nije poznato da li će na dnevnom redu biti i Arbitražni sporazum.

Podsjetimo, slovenska vlada zatražila je od Ustavnog suda da provjeri ustavnost sporne točke sporazuma kojom se definira granica i to zbog 4. članka Ustava Slovenije koji tvrdi kako je "Slovenija jedinstvena i nedjeljiva država".

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 11.03.10. 18:57

Znači li to da Hrvatska može tražiti da se sporna granična pitanja rješavaju na međunarodnom sudu u Hagu kako je to Hrvatska čitavo vrijeme i predlagala a Zlovenija odbijala?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika