12.03.2010. / 11:54

Autor: Boris Bilas

Matijašević o škverovima: Pregovri s EU vođeni su traljavo i protiv državnih interesa

"Smatram kako su pregovori s EU vođeni traljavo i s puno poslušničkog mentaliteta. Osim toga, smatram da u tim pregovorima nisu štićeni državni interesi", rekao je Matijašević za Nacional.hr

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-aOzren Matijašević, predsjednik HUS-aU petak je u javnost procurila informacija kako je iz Bruxellesa stigao zahtjev kojim neke članice EU-a traže hitno očitovanje o ispregovaranim pozicijama za brodogradnju, a postalo je i jasno da je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec u sklopu pristupnih pregovora dogovorio da će u hrvatskim škverovima biti proglašen stečaj ukoliko propadne i drugi krug privatizacije.

Ovakav zahtjev iz Bruxellesa iznenadio je sve na Markovu trgu, budući da su baš u četvrtak na sjednici donijeli odluku o dodijeli 12 milijardi kuna državnih jamstava za tri brodgoradilišta.

Poslušnički mentalitet

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević smatra kako je ovo samo rezultat traljavo vođenih pregovora s Europskom Unijom.

"Smatram kako su pregovori s EU vođeni traljavo i s puno poslušničkog mentaliteta. Osim toga, smatram da u tim pregovorima nisu štićeni državni interesi", rekao je Matijašević za Nacional.hr.

"Bruxelles nema od nas pravo tražitprotiv ništa više osim da se za brodogradnju naprave održivi planovi poslovanja, koje uključuje poslovanje bez gubitaka", smatra Matijašević i dodaje kako će se to dogoditi ili privatizacijom brodogradilišta ili će to napraviti država.

Stečaj puno skuplja opcija

"Ako je istina da je dogovoreno da ona brodogradilišta koja ne prođu u drugom krugu privatizacije moraju ići u stečaj, smatram da EU nema to pravo tražiti jer je stečaj za hrvatske građane puno skuplja opcija nego reorganizacija poslovanja brodogradilišta", kazao nam je Matijašević te je dodao kako nažalost država do sada nije niti organizirala niti nadzirala poslovanje brodogradilišta koja su u njenom vlasništvu.

"Rezultat toga je neisplativa brodogradnja koja grca u dugovima, dok su neki pojedinci, istovremeno na račun te iste brodogradnje, zaradili velike novce", zaključuje Matijašević za Nacional.hr.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika