16.03.2010. / 14:19

Autor: Hina

Izvukli se: Stečajni upravitelj Lehmana podnio sudu plan za okončanje stečaja

Planom na 93 stranice, podnesenom njujorškom stečajnom sudu, predlaže se uspostava nove tvrtke pod nazivom LAMCO, koja bi nastavila s poslovima upravljanja imovinom, s posebnim naglaskom na komercijalne nekretnine, stambene hipoteke i druge aktivnosti kako bi isplatila kreditore

Lehman Brothersov stečaj najveći je u američkoj povijestiLehman Brothersov stečaj najveći je u američkoj povijestiStečajni upravitelj posrnulog Lehman Brothersa podnio je njujorškom sudu planove za okončanje najvećeg stečaja u povijesti američkih kompanija i time otvorio put za stvaranje nove kompanije.

"Predloženi plan predstavlja pošteno ekonomsko rješenje za sve Lehmanove kreditore i ubrzat će povrat dugova prema njima", kazao je Bryan Marsal, izvršni direktor i izvršni dužnosnik za proces restrukturiranja Lehman Brothers Holdinga.

Cilj toga plana je spriječiti nepotrebne, dugotrajne i skupe sudske procese koji bi imali negativne posljedice na povrat dugova vjerovnicima, stoji nadalje u planu Lehman Holdinga.

Umjesto Lehman Brothersa LAMCO

Propast Lehmana u rujnu 2008. najveći je stečaj u američkoj povijesti, a izazvao je najveća financijska prepiranja koja su gurnula globalno gospodarstvo u recesiju.

Novi plan ima za cilj onemogućiti tužbe vjerovnika radi naplate potraživanja koja dosežu ukupan iznos od golemih 875 milijardi dolara. Većina toga iznosa bila bi otpisana u sklopu predloženog preustroja.

Planom na 93 stranice, podnesenom njujorškom stečajnom sudu, predlaže se uspostava nove tvrtke pod nazivom LAMCO, koja bi nastavila s poslovima upravljanja imovinom, s posebnim naglaskom na komercijalne nekretnine, stambene hipoteke i druge aktivnosti kako bi isplatila kreditore.

Veliki dio Lehmanove imovine kupila je britanska banka Barclays za 250 milijuna dolara, što je pokrenulo val kritika, uz glavni argument da je britanska banka tom transakcijom osigurala nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika