17.03.2010. / 09:02

Autor: Hina

Pakistan: U dva napada američkih bespilotnih letjelica 7 mrtvih

Prvi napad bespilotnih letjelica pokrenut je u okolici sela Hamzoni, u okrugu Sjevernog Vaziristana, duž afganistanske granice

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNajmanje sedam osoba, islamističkih pobunjenika po riječima pakistanskih časnika, ubijeno je u srijedu u dva američka raketna napada na sjeverozapadu Pakistana, gdje Washington često cilja talibane i dužnosnike Al Kaide.

Prvi napad bespilotnih letjelica pokrenut je u okolici sela Hamzoni, u okrugu Sjevernog Vaziristana, duž afganistanske granice.

"Američke bespilotne letjelice ispalile su pet raketa na dva vozila pobunjenika", kazao je neimenovani pakistanski visoki vojni dužnosnik. "Pet pobunjenika ubijeno je u tom napadu", naglasio je on. Podatak je potvrdio drugi časnik i dvojica dužnosnika pakistanskih obavještajnih službi.

"U drugom napadu američke letjelice ubijena su najmanje dva pobunjenika", manje od sat vremena kasnije, dvadesetak kilometara dalje od prvog napada, u selu Mizer Madhakel, također u Sjevernom Vaziristanu, rečeno je iz jednog od tih izvora.

Posljednjih mjeseci CIA i pripadnici američke vojske smješteni u Afganistanu znatno su pojačale napade bespilotnih letjelica na talibanska uporišta u pograničnom području.

Pakistanski talibani odgovorni su za više od 360 samoubilačkih napada u kojima je tijekom nešto više od dvije i pol godine u Pakistanu poginulo 3100 ljudi.

U više od 100 raketnih napada američkih letjelica Predator ili Reaper, koji traju od kolovoza 2008., bilo je više od 830 mrtvih. Premda su glavni cilj napada bili islamistički pobunjenici, u napadima su stradali i brojni civili, kako tvrde pakistanske vlasti.

To pogranično područje između Afganistana i Pakistana SAD smatraju "najopasnijim mjestom na svijetu", glavnim utočištem al Kaide, ali i afganistanskih talibana koji nanose teške gubitke međunarodnim snagama s druge strane granice, među kojima su dvije trećine Amerikanci.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika