17.03.2010. / 17:35

Autor: Sandra Županić

'S faksa na posao ili burzu': Predstavljanje Top stipendije za top studente u Rijeci

Ove godine predstavljanje Top stipendije održava se u vidu okruglog stola s temom "S faksa na posao ili burzu", a cilj je raspravljati o tome koliko se izvrsnost studenata uzima u obzir kod zapošljavanja netom nakon diplomiranja

Predstavljanje Top stipendije za Top studente u Rijeci (Foto: Krasnodar Peršun)Predstavljanje Top stipendije za Top studente u Rijeci (Foto: Krasnodar Peršun)U Rijeci, u zgradi rektorata, danas je održano predstavljanje akcije Top stipendija za top studente. Ovu akciju prije 9 godina pokrenu tjednik Nacional, a cilj je stipendijom koja iznosi ukupno 40 000 kuna nagraditi 30 ponajboljih studenata sa svih sveučilišta u Hrvatskoj. Ovogodišnji partneri Top stipendije su renomirane kompanije INA, Vipnet, Erste Card Club, Hrvatska poštanska banke, Janaf, Turisthotel i Tankerske plovidba koje su osigurale stipendijski fond od 1,2 milijuna kuna.

Ove godine predstavljanje Top stipendije održava se u vidu okruglog stola s temom "S faksa na posao ili burzu", a cilj je raspravljati o tome koliko se izvrsnost studenata uzima u obzir kod zapošljavanja netom nakon diplomiranja, s kakvim se problemima studenti suočavaju kod traženja zaposlenja, produciraju li Sveučilišta višak kadrova, koliki je prosječan broj godina studiranja na svakom od Sveučilišta te koliko dugo studenti čekaju na prvo zaposlenje.

Iskustva dobitnika

Svoja iskustva i probleme na koje su naišli pri traženju posla na riječkom predstavljanju iznijeli su neki od dobitnika Top stipendije. Klaudio Šegarić Top stipendiju je dobio 2006., a diplomirao je na Fakultet za turistički i hotelski menadžment u Opatiji.

"Susreo sam se s problemima pri traženju posla s kojima se susreću i drugi obrazovani, mladi ljudi. Devet mjeseci nakon završetka studija našao sam stalan posao, a prije toga sam radio mnogo privremenih poslova jer je turizam takva struka. Pri traženju posla najveći problem je bilo to što nisam imao iskustva, ali činjenica da sam dobio Top stipendiju obogatila mi je životopis. Osim što sam zaposlen radim i kao vanjski suradnik na svom matičnom fakultetu", rekao je Šegarić.

Top studentica Barbara Kvenić, koja je ovu stipendiju dobila 2002., diplomirala je medicinu i nekoliko je godina bila zaposlena na određeno ili na zamjeni dok nije dobila stalni posao. Upravo nemogućnost nalaženja stalnog posla prema mišljenju Barbare Kvenić jedan je od glavnih problema s kojima se susreću mladi ljudi.

Poticanje stipendiranja i zapošljavanja

Među sudionicima rasprave bile su Meri Toljanić Mavrić, s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - područnog ureda Rijeka, predstavnica Grada Rijeke Branka Renko Silov i predstavnica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samardžija koje su istaknule da njihove institucije na mnoge načine potiču stipendiranje i zapošljavanje mladih, obrazovnih ljudi. U raspravi je sudjelovala i Nives Savić, predstavnica kompanije Janaf - novog partnera Top stipendije.

Sve informacije mogu se pronaći na web stranici www.topstipendija.net.

Vezane vijesti

'Top stipendija' odgođena za sljedeću godinu

'Top stipendija' odgođena za sljedeću godinu

Obavještavamo vas da ove godine nećemo biti u mogućnosti organizirati našu tradicionalnu akciju „Top stipendija za top studente“. Razlozi za takvu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika