17.03.2010. / 21:59

Autor: Ana Smrečki

Ako nastavimo ovim putem Hrvatska će biti siroče bilo gdje, ne samo u EU

Komentirajući tezu Ivice Mudrinića da ćemo u Uniju ući kao siroče, Josipović je poručio da ćemo, nastavimo li ovim putem biti siroče bilo gdje. Smatra da dijeljenje nekih nadležnosti s Europskom unijom donosi napredak u gospodarskom smislu, podsjećajući da još ni jedna zemlja do sada nije istupila iz Unije

Predsjednik Ivo Josipović mjesec je dana na čelu PantovčakaPredsjednik Ivo Josipović mjesec je dana na čelu PantovčakaPredsjednik Ivo Josipović mjesec dana je na čelu države. U to je vrijeme uspio završiti svoju vanjskopolitičku turneju, a posjetio je Bruxelles, Ljubljanu, Beč i Budimpeštu. Cilj te europske turneje bilo je jačanje hrvatske pozicije uči ulaska u Europsku Uniju. Sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem još se nije susreo, no i to bi se uskoro trebalo dogoditi, ako se on pojavi na summitu balkanskih zemalja na Brdu kod Kranja. Zbog nesuglasica na relaciji Srbija-Kosovo, definitivne potvrde još nema, pa Josipović ne želi nagađati o njihovom prvom mogućem susretu od kako je novi hrvatski predsjednik zasjeo u fotelju bivšeg predsjednika Mesića.

Josipović se nada susretu s Tadićem

U razgovoru za HRT-ov Dnevnik plus predsjednik je pohvalio napore premijerke Jadranke Kosor i slovenskog joj kolege Boruta Pahora, koji su u europskom duhu pokušali omekšati Tadića kako bi pristao, uz kosovskog kolegu sudjelovati na spomenutom summitu. Jesu li uspjeli u toj svojoj privatnoj trilaterali, kako su je nedavno nazvali, vidjet ćemo uskoro. Josipovića ova inicijativa Kosor-Pahor uopće ne čudi, budući da je kako kaže želja Europe da ovo bude regija mira i stabilnosti. Ipak, nada se da će se Tadić pojaviti na Brdu kod Kranja, ističući da bi to bio novi početak u odnosima u jugoistočnoj Europi.

Ni jedna zemlja nije izašla iz EU

U kontekstu EU, predsjednik je progovorio i o gospodarskoj slici Hrvatske. Komentirajući tezu Ivice Mudrinića da ćemo u Uniju ući kao siroče, Josipović je poručio da ćemo, nastavimo li ovim putem biti siroče bilo gdje. Smatra da dijeljenje nekih nadležnosti s Europskom unijom donosi napredak u gospodarskom smislu, podsjećajući da još ni jedna zemlja do sada nije istupila iz Unije.

Podržava bolne rezove

Govoreći o najavljenim bolnim rezovima u proračunu, koje osim vladajućih i oporbe zazivaju i stručnjaci, pa i oni predsjednikovi savjetnici, Josipović kaže da će ih podržati ako s njima bude zadovoljan, u suprotnome ih planira kritizirati. Vjeruje da Vlada ima snage za bolne, a odgovarajući na kritike iz Banskih dvora o paralelnom ministarstvu gospodarstva Josipović kaže kako je pitanje gospodarske stabilnosti postalo pitanje stabilnosti zemlje.

Jake mjere zaštite nije odbio zbog komfora

Predsjednik nije mogao izbjeći pitanje sigurnosnih mjera. Zamjera mu se da ima premalo tjelohranitelja, budući da je sam odlučio odbiti dosadašnje standarde osiguranja. Iako Josipović nije privatna osoba, nego predsjednik države, mnogi misle da se na labave mjere osiguranja odlučio zbog komfora, što on oštro odbija. Pojašnjava da je pitanje zaštite pitanje procjene, poručujući da austrijski predsjednik ima mali broj tjelohranitelja oko sebe.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 18.03.10. 09:12

ovo je stvarno predsjednik na daljinski kaze ovi kaze oni mi nemamo covika koji ima muda da nesto napravi,da nijeFranju shrvala bolest bili bi u mnogo boljem stanju....svatko grjesi ali ovi sta rade sramota i desni i ljevi


registracija
8/8/09

tovar62, 18.03.10. 09:26

jaki nam ti zastitnik,,i tvoj pape


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika