21.03.2010. / 10:35

Autor: Boris Bilas

Jeremić o konferenciji: 'Učinak sastanka u Kranju je ispod svih očekivanja'

Na konferenciji je, kako je rekao, bilo pritisaka, čak i otvorenih i "s one strane pristojnosti, ali mi imamo svoju jasnu poziciju od koje ne možemo odustati"

Vuk JeremićVuk JeremićMinistar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić ocjenio je da je konferencija zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja "imala učinak ispod svih očekivanja".

On je dodao da sve zemlje regije, i pored razlika, imaju zajednički pogled na budućnost.

"Svi mi želimo miran, prosperitetan i integriran Balkan i Europsku uniju", kazao je Jeremić u izjavi za Dnevnik Radio-televizije Srbije.

Govoreći o bojkotu skupa od strane predsjednika Borisa Tadića, Jeremić je kazao kako je Srbija tražila "samo da se ispoštuje dogovor i ranije utvrđena pravila, što domaćini, nažalost, nisu ispunili".

Komentirajući izjavu predsjednika vlade Kosova Hashima Taqija da će "Srbija kad tad priznati Kosovo", Jeremić je rekao kako je to "potpuna besmislica" i da je "stav državnog rukovodstva Srbije, a i svakog budućeg državnog rukovodstva, jasan, precizan i nepromjenljiv".

"Ni pod kakvim okolnostima mi nećemo priznati nezavisnost Kosova", naglasio je on.

Na konferenciji je, kako je rekao, bilo pritisaka, čak i otvorenih i "s one strane pristojnosti, ali mi imamo svoju jasnu poziciju od koje ne možemo odustati".

"Jedan od važnih prioriteta ove vlade (Srbije) i jedan od važnih vanjspokolitičkih prioriteta je diplomatska borba za očuvanje teritorijalnog integriteta, borba za očuvanje ustavnog poretka i teritorijalne cjelovitosti, i to je bilo daleko važnije od sudjelovanja na jednom neformalnom i, nažalost, jednom ne naročito dobro osmišljenom i organiziranom skupu kod Kranja", kazao je Jeremić.

"Nastavit ćemo regionalnu suradnju koja je izuzetno važna, mi želimo najbolje moguće odnose sa svim susjedima, ali Kosovo nije i neće biti naš susjed, Kosovo je sastavni dio Srbije", naglasio je srpski šef diplomacije.

Vezane vijesti

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika