22.03.2010. / 09:36

Autor: Martina Čizmić

Sony, Google i Intel udružuju snage i stvaraju Google TV

Analitičari procjenjuju da bi Googleova odluka da otvori platformu za izradu aplikacija svima koji su za to zaintresirani moglo pokrenuti novi val kreativnosti, poput onoga koji je zahvatio mobilne telefone

Google TV trebao bi zaživjeti već ovog ljetaGoogle TV trebao bi zaživjeti već ovog ljetaKada se Google prije nešto više od 10 godina pojavio na internetu, malo je ljudi moglo predvidjeti na koji će način ta tražilica promijeniti svijet. Danas je gotovo nemoguće zamisliti pretraživanje interneta bez 'googlanja', a Google kao tvrtka proširio se i na druga područja.

Sada su bacili pogled i u budućnost. New York Times piše kako se Google udružio sa Sonyem i Intelom u projekt 'Google TV'-a.

Predviđa se da će u sljedećih nekoliko godina televizija doživjeti preobrazbu. Više neće biti samo 'kutija koja donosi sliku', već će pomoću novih tehnologija omogućiti interakciju između pružatelja usluga i korisnika.

Već je sada najavljeno da će gledatelji tijekom svjetskog prvenstva u nogometu u Južnoj Africi moći sami birati koju će utakmicu gledati.

Što više aplikacija

Google TV koncept je koji bi korisnicima trebao omogućiti da na svome televizoru instaliraju različite aplikacije putem Googleovog operativnog sistema Androida. Naravno, to bi omogućilo i trećim tvrtkama da svoje aplikacije prilagode Androidu i tako ih plasiraju kroz Google TV.

Analitičari procjenjuju da bi Googleova odluka da otvori platformu za izradu aplikacija svima koji su za to zaintresirani moglo pokrenuti novi val kreativnosti, poput onoga koji je zahvatio mobilne telefone.

Prema NY Timesu, prve aplikacije za Google TV mogle bi se pojaviti već ovo ljeto, a Logitech je već najavio izradu posebno prilagođenih daljinskih upravljača i tipkovnica koje će u potpunosti odgovarati Google TV-u.

Znači li ovaj posljednji u nizu potez da je Google odlučio krenuti u izravnu borbu s Appleom za mjesto u dnevnim boravcima, prije svega Amerikanaca, a onda i ostatka svijeta, ili je to samo još jedan u nizu načina na koji će Google bombardirati svoje korisnike oglasima.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika