23.03.2010. / 13:00

Autor: Hina

Toshiba i Bill Gates planiraju razviti napredni nuklearni reaktor

Toshiba je projektirala ultrakompaktni reaktor koji može raditi bez prekida 30 godina i trenutno traži odobrenje američkih regulatornih vlasti, nadajući se da će početi gradnju reaktora 2014.

Bill GatesBill GatesKompanija Toshiba i predsjednik kompanije Microsoft Bill Gates surađivat će na razvoju naprednog nuklearnog reaktora, objavio je u utorak poslovni dnevni list Nikkei, ne navodeći izvor informacije.

Zajedničkim projektom razvit će se nova generacija "reaktora s putujućim valom" koji će moći raditi do 100 godina bez ponovnog punjenja, navode novine. Postojeći nuklearni reaktori hlade se vodom i zahtijevaju punjenje svakih nekoliko godina.

Toshiba će osigurati Gatesovoj kompaniji TerraPower ekspertizu za proizvodnju opreme za nuklearnu energiju. Očekuje se da će Gates uložiti svoje osobno bogatstvo u razvoj reaktora, pišu novine.

Toshiba je projektirala ultrakompaktni reaktor koji može raditi bez prekida 30 godina i trenutno traži odobrenje američkih regulatornih vlasti, nadajući se da će početi gradnju reaktora 2014., objavio je Nikkei.

Dionice Toshibe porasle su u utorak za 3,78 posto.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika