23.03.2010. / 13:56

Autor: Nacionalova redakcija

Zadarska i Šibensko-kninska županija prelaze na digitalno emitiranje

Kako tehnologija emitiranja digitalnog TV programa ipak nije uskladiva s većinom starijih TV uređaja koje hrvatski građani danas i dalje koriste u najvećoj mjeri, potrebno je osigurati odgovarajući digitalni prijamnik

Raspored prelaska na digitalno emitiranjeRaspored prelaska na digitalno emitiranjeStanovnici Zadarske i Šibensko-kninske županije uskoro će se pridružiti rastućoj zajednici hrvatskih građana koji nacionalni TV program prate u novoj digitalnoj tehnici. Gradeći na iskustvima i najčešćim pitanjima u prve dvije akcije, građanima se preporučuje da na vrijeme provjere imaju li svu neophodnu opremu, a kako bi izbjegli eventualne probleme i nemogućnost nastavka praćenja TV programa.

Stanovnicima koji se samostalno brinu za vlastitu TV opremu i infrastrukturu (primjerice vlasnici obiteljskih kuća) preporuča se da ne uklanjaju niti ne mijenjaju svoju postojeću TV antenu, obzirom kako je ista neophodna i za prijam digitalnog signala te u najvećem broju slučajeva u potpunosti zadovoljava potrebe novog sustava. Kako tehnologija emitiranja digitalnog TV programa ipak nije uskladiva s većinom starijih TV uređaja koje hrvatski građani danas i dalje koriste u najvećoj mjeri, potrebno je osigurati odgovarajući digitalni prijamnik.

Kupiti digitalni prijamnik ili novi televizor

To je moguće napraviti nabavkom zasebnog digitalnog prijamnika koji se priključuje na antenu i postojeći analogni TV aparat. Prijamnik je moguće nabaviti putem kupona kojim Vlada Republike Hrvatske sufinancira nabavku, a kojeg je svaki RTV pretplatnik dobio na kućnu adresu, kupnjom uređaja prema vlastitoj želji u trgovinama s tehničkom opremom. U osnovi se navedeni zasebni prijamnik priključuje na postojeću antenu te se priloženim ili dodatnim kabelima (u ovisnosti o dostupnim priključcima) priključuje na postojeći TV uređaj.

Ili nabavkom ili korištenjem postojećeg TV uređaja novije generacije, a koji u sebi već ima ugrađen digitalni prijamnik. Obično je riječ o novim „LCD" ili „plazma" aparatima s ravnim ekranom, na kojima je mogućnost prijama digitalnog signala često na neki način navedena ili na samom kućištu uređaja (kratica DVB-T), ili u njegovim uputama za korištenje. Tijekom kupovine se također preporuča i konsultacija s prodajnim osobljem trgovina, a koje će znati preporučiti optimalno rješenje i dati kvalitetne savjete u ovisnosti o svakoj pojedinačnoj situaciji. U plaćanju je također moguće koristiti gore navedeni kupon za sufinanciranje nabavke digitalnog prijamnika.

Upravitelji zgrada zaduženi su za prijam signala u zgradi

Stanovnici koji se koriste zajedničkim antenskim sustavom (primjerice stanari zgrada) trebaju se posavjetovati s upraviteljem zgrade, odnosno objekta, a koji je obvezan osigurati provjeru funkcionalnosti i pripremljenosti sustava za prijam signala digitalne televizije. Za provjeru sustava, utvrđivanje eventualnih preinaka i savjetovanje stanara o nabavci odgovarajuće opreme u tom će slučaju biti zadužena stručna osoba, odnosno tvrtka koja se profesionalno bavi projektiranjem, izgradnjom i servisiranjem takve vrste infrastruktura.

Obzirom kako se u slučaju gašenja analognog signala radi o prestanku emitiranja putem klasičnih TV odašiljača, stanovnici koji TV program prate putem kabelske, satelitske ili internetske televizije ne trebaju nabavljati nikakvu dodatnu opremu i poduzimati ikakve radnje - njihov postojeći sustav će nastaviti funkcionirati kao i do sada.

Od 30. ožujka 2010. godine program nacionalnih nakladnika (HRT 1, HRT 2, NOVA TV i RTL) na području Zadarske i Šibensko-kninske županije nastavit će se emitirati putem digitalne zemaljske televizije na kanalu 51., odnosno kanalu 59. Kako bi građani jednostavnije nastavili s praćenjem programa lokalnih TV postaja, a koje većinom tek trebaju uvesti digitalnu infrastrukturu, njihov će se signal u međuvremenu eksperimentalno digitalno prenositi na 31. kanalu. Većina digitalnih prijamnika u svojim sustavima ima mogućnost automatskog traženja i memoriranja kanala te korisnici uglavnom neće trebati zasebno podešavati postavke za svaku pojedinu postaju.

Vezane vijesti

TV prava za Premierligu prodana za 1,5 milijardi eura više

TV prava za Premierligu prodana za 1,5 milijardi eura više

Engleska nogometna liga EPL je u srijedu objavila prodaju televizijskih prava za utakmice Premier League za razdoblje od 2013. do 2016. godine za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika