23.03.2010. / 16:30

Autor: Hina

Žbogar: Arbitražni sporazum bit će uskoro ratificiran

"Sada možemo računati da će arbitražni sporazum uskoro biti ratificiran, pa idemo punom parom naprijed oko argumentacije s kojom ćemo izaći pred arbitražni sud", rekao je Žbogar novinarima nakon što je ustavni sud objavio pravorijek o sporazumu

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak da Slovenija može nastaviti s pripremama za arbitražu i da očekuje njegovu skorašnju ratifikaciju, nakon što je Ustavni sud donio presudu da je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu s ustavom.

"Sada možemo računati da će arbitražni sporazum uskoro biti ratificiran, pa idemo punom parom naprijed oko argumentacije s kojom ćemo izaći pred arbitražni sud", rekao je Žbogar novinarima nakon što je ustavni sud objavio pravorijek o sporazumu.

Ustavni suci su donijeli presudu da je arbitražni sporazum u skladu s ustavom i ustavnom poveljom iz 1991. godine, te da nije riječ o sporazumu kojim se na novo određuje slovenska granica nego da je to dogovor o mehanizmu potrebnom da se na miran način riješi dugogodišnji granični prijepor sa susjednom državom.

Nakon što su ustavni suci objavili svoju odluku, slovensko ministarstvo vanjskih poslova sada može nastaviti s pripremama za početak arbitražne procedure, a skupine koje su za to zadužene nastavljaju s izradom memoranduma koji će Slovenija iznijeti pred arbitražnim sudom, kako bi predstavila svoja stajališta o graničnom prijeporu, rekao je je Žbogar novinarima.

"Skupine već rade na memorandumu, a počet ćemo se savjetovati i s inozemnim pravnim stručnjacima", rekao je Žbogar.

Početak rada suda iduće godine

Dodao je da to čime će Slovenija na arbitražnom sudu argumentirati svoje pozicije u graničnom prijeporu od iznimne važnosti, te da svi koji raspolažu dokumentima, spoznajama ili podacima kojima se može osnažiti slovenska argumentacija pred sudom mogu dati svoj doprinos.

Žbogar je rekao da se već razmišlja koga će Slovenija u svoje ime predložiti u sastav arbitražnog suda, ali da za odluku ima vremena nakon što sporazum bude ratificiran.

Arbitražni sud mogao bi početi sa svojim radom početkom iduće godine, nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom, rekao je Žbogar.

Arbitražni sporazum predviđa da svi procesni postupci vezani uz arbitražu počinju istom nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika