23.03.2010. / 18:02

Autor: Deutsche Welle

Bildt: Konferencija u Sarajevu mora uspjeti

EU mora sigurati prisustvo svih zemalja Zapadnog Balkana na konferenciji u lipnju u Sarajevu, a ona mora donijeti i konkretne rezultate, kaže za Deutsche Welle ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt.

Carl BildtCarl BildtKonferencija zemalja Zapadnog Balkana, održana prošlog vikenda u Sloveniji, pokazala je da je regija sama sposoban da preuzme inicijativu, ocjenjuje ministar vanjskih poslova Švedske Carl Biltd. On je, u razgovoru za Deutsche Welle, istaknuo da je među sudionicima skupa na Brdu kod Kranja bilo kvalitetne diskusije.

Ono što je bila otežavajuća okolnost, prema Bildtovim riječima, je činjenica da „istovremeno nije bilo moguće i sudjelovanje Srbije", kao i da „regionalna konferencija bez Srbije ima svoja ograničenja":

„Nedolaskom Srbije, svatko je, u nekom smislu, izgubio. Srbija je nešto izgubila, ali je na gubitku i regija u cjelini. Srbija je velik igrač. To je najveća zemlja u regiji. Međutim, isto tako bih žalio da konferenciji nije prisustvovala i neka manja zemlja. Regionalna suradnja mora biti regionalna i sveobuhvatna."

Ne želeći ulaziti u razloge nedolaska predsjednika Vijeća Europske unije Hermana van Rompuya kao i Miguela Angela Moratinosa, ministra vanjskih poslova Španjolske, zemlje koja predsjedava EU, Carl Biltd je istaknuo da je najvažnije to što se na regionalnoj konferenciji u Sloveniji pojavio Štefan Fuele, kao europski povjerenik nadležan za Zapadni Balkan.

Prisustvo svih i konkretni rezultati

Komentarajući najave španjolskog šefa diplomacije da će krajem svibnja ili početkom lipnja Španjolska, kao predsjedavajuća zemlja EU, u Sarajevu organizirati sastanak na viskom nivou EU-Zapadni Balkan, Carl Bildt ocjenjuje da EU mora kao prvo i osnovno unaprijed riješiti pitanje prisustva svih zemalja iz regije. Upitan da li je u ovom trenutku moguće okupiti sve lidere sa Zapadnog Balkana na jednom mjestu, Bildt je izjavio:

„Postoje različiti načini da se taj problem riješi. Mislim da je svima stalo da se rješenje nađe. I ranije je bilo moguće vidjeti sve predstavnike zemalja Zapadnog Balkana na jednom mjestu. Mislim da je moguće da se to i sad ponovi."

Pored činjenice da svi moraju biti prisutni, europska konferencija posvećena Zapadnom Balkanu mora donijeti i konkretne rezultate, ističe Carl Bildt. Za to se, prema njegovim riječima, unaprijed mora usuglasiti jasna poruka, sadržaj i politika.

Beograd mora surađivati sa EU po pitanju Kosova

Kada se radi o sljedećim koracima na eurointegracijskom putu Srbije, švedski šef diplomacije Carl Bildt, kaže kako očekuje da Beograd nastavi suradnju sa Sudm u Haagu, kako bi se ostvarili rezultati koje očekuje i EU, i Sud, i Srbija.

To bi, prema njegovom mišljenju, omogućilo daljnje procesuiranje srpskog zahtjeva za mjesto kandidata za članstvo u EU. Na pitanje da li situaciju sa Kosovom vidi kao moguću prepreku na putu Srbije ka EU, Carl Bildt je rekao:

„Ono što nam je potrebno, i što dolazi iz Beograda, je praktična suradnja na pojedinačnim pitanjima. Kada je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova, tu je dogovor da se, za sada, svi ne slažemo oko toga. Međutim, mi moramo raditi zajedno, usprkos našim neslaganjima."

Za BiH neophodan dogovor sa MMF-om

Kada je pak reč o inicijativi španjolskog predsjedavanja EU, da se sa bosansko-hercegovačkim liderima nastave razgovori, koji bi bili svojevrsan nastavak „Butmirskog dijaloga", šef švedske diplomacije Carl Bildt, kaže da se nada da će lokalni lideri u Bosni i Hercegovini napredovati u postizanju kompromisa oko neophodnih reformi, mada je tako nešto, prema Bildtovom mišljenju, teško očekivati u predizbornom periodu u BiH.

Pred političarima u BiH su teški zadaci, kaže Bildt, ali i dodaje da su oni već na primjeru vizne liberalizacije pokazali da kad nešto žele, onda to mogu i ostvariti:

„Mislim da je za BiH neophodno, bez obzira na 'Butmirski proces', da u kratkom periodu postigne dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ukoliko Bosna i Hercegovina ne dobije pristup fondovima MMF-a, biti će u ozbiljnim socijalnim i ekonomskim problemima."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika