24.03.2010. / 07:54

Autor: Hina

Bez rješenja: Izrael opet nije prihvatio Obamine sugestije oko gradnje u Jeruzalemu

Sastanak dvoje saveznika protekao je u neuobičajenoj tajnosti, kao i prethodni Netanyahuovi sastanci s potpredsjednikom SAD Joe Bidenom u njegovoj rezidenciji i a državnom tajnicom Hillary Clinton u hotelu Mayflowr u Washingtonu, s kojih također nije bilo ni izjava ni fotografija

Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu (arhiva)Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu (arhiva)Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu održali su u utorak navečer krajnje diskretan sastanak u Bijeloj kući, nakon kojeg nije bilo izjava za novinare, niti fotografija, a do ponoći, po lokalnom vremenu, ni jedna od strana nije dala priopćenje ili brifing o razgovorima.

"Privatni sastanak", kako ga je okarakterizirala Bijela kuća, održan je usred spora SAD-a i Izraela oko židovske gradnje u arapskom istočnom Jeruzalemu, koja se ispriječila pred posrednim mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca, dogovorenim uz posredovanje američkog izaslanika Georgea Mitchella.

Ranije izjave Netanyahua da Izrael na namjerava prekinuti s gradnjom, jer "Jeruzalem nije (židovsko) naselje, već glavni grad", te izostanak bilo kakvih informacija sa sastanka u Bijeloj kući, vjerojatno znače da dvije strane nisu približile stajališta.

Netanyahu se sastao s Obamom u utorak navečer u dvije sesije, prvoj koja je trajala nepredviđenih 90 minuta, prema izvoru sa sastanka koji citira washingtonski online dnevnik Politico.

Prema Associated Press-u, Netanyahu je ostao još dva sata u Bijeloj kući, no za sada nema informacija da li se radilo o nastavku razgovora u četiri oka ili proširenom sastanku s dužnosnicima dviju vlada.

Sastanak dvoje saveznika protekao je u neuobičajenoj tajnosti, kao i prethodni Netanyahuovi sastanci s potpredsjednikom SAD Joe Bidenom u njegovoj rezidenciji i a državnom tajnicom Hillary Clinton u hotelu Mayflowr u Washingtonu, s kojih također nije bilo ni izjava ni fotografija.

Netanyahu je u Washingtonu sudjelovao na godišnjem skupu krovne američko-židovske lobističke udruge AIPAC.

Usput se sastao i s najvišim dužnosnicima američke administracije, no Washington je s niskom protokolarnom razinom susreta i uskratom publiciteta, jasno pokazao nezadovoljstvo s potezima izraelske vlade.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika