25.03.2010. / 12:42

Autor: Hina

Slijede novi pregovori o stanju u BiH, Čović i Dodik najavili izbornu suradnju

Čović je kazao kako će HDZ BiH svakako imati svog kandidata za hrvatskog člana predsjedništva BiH na izborima koji se očekuju u listopadu a Dodik je najavio kako će SNSD-ovo članstvo u Federaciji BiH tijekom glasovanja poduprijeti tog kandidata

Dragan Čović, Milorad Dodik i Sulejman Tihić (arhiva)Dragan Čović, Milorad Dodik i Sulejman Tihić (arhiva)Španjolska i američka diplomacija pokušat će uložiti dodatne napore kako bi političke strane u Bosni i Hercegovini uvjerile u nužnost političkih i ustavnih reformi u toj zemlji, potvrdio je u četvrtak predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović.

On se u Banjoj Luci sastao s predsjednikom Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom a nakon razgovora vođenih iza zatvorenih vrata Čović je novinarima kazao kako će 6. i 7. travnja u Sarajevu slijediti novi krug razgovora o stanju u BiH u koje će biti uključeni predstavnici Europske unije i Sjedinjenih Država.

"Svakako će biti prijepora i rasprava", najavio je Čović koji je o dokumentu, što će biti predmetom usuglašavanja tijekom boravka u Madridu, u srijedu već razgovarao s Miguelom Angelom Moratinosom, ministrom vanjskih poslova Španjolske koja trenutačno predsjedava Europskom unijom.

Taj bi dokument, sačinjen na dvije stranice, kako je kazao Čović, načelno potvrdio spremnost za nastavak reformi koje bi BiH vodile k članstvu u EU i NATO-u.

Bude li suglasnosti o deklaraciji koju predlože EU i SAD, čelnici političkih stranaka iz BiH mogli bi je potpisati na novom susretu što bi se 19. i 20. travnja održao u Španjolskoj, pojasnio je Čović.

Predsjednik SNSD-a Dodik iskazao je načelnu spremnost za nastavak međustranačkih razgovora, no ponovio je kako on i njegova stranka neće pristati ni na kakve radikalne izmjene ustava BiH.

Dopustio je tek mogućnost manjih izmjena ustava i izbornog zakona, kako bi se oni uskladili s presudom Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio kako način izbora članova predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH narušava temeljna ljudska prava jer ne dopušta mogućnost izbora pripadnika nacionalnih manjina.

Čović i Dodik nakon banjalučkog sastanka potvrdili su i to kako će njihove dvije stranke uspostaviti neku vrstu izbornog savezništva.

Čović je kazao kako će HDZ BiH svakako imati svog kandidata za hrvatskog člana predsjedništva BiH na izborima koji se očekuju u listopadu a Dodik je najavio kako će SNSD-ovo članstvo u Federaciji BiH tijekom glasovanja poduprijeti tog kandidata.

"Mnogi se naši interesi poklapaju", pojasnio je Dodik razloge zbog kojih daje potporu HDZ BiH, dodajući kako u SNSD-u žele da u predsjedništvo BiH dođe "pravi predstavnik Hrvata a ne neka kamuflaža kako je to bio slučaj sa Željkom Komšićem".

Kazao je i to kako bi dvije stranke uskoro mogle potpisati i posebni sporazum o međustranačkoj suradnji.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika