25.03.2010. / 14:41

Autor: Nacionalova redakcija

Plinovod Nabucco: Europa će tek 2018. prestati ovisiti o ruskom plin

Gradnja plinovoda koji bi trebao prekinuti europsku ovisnost o ruskom plinu pomaknuta je na 2018. godinu.

Plinovod Nabuccom bi trebao znatno olakšati nabavu plina EuropiPlinovod Nabuccom bi trebao znatno olakšati nabavu plina EuropiPlinovod Nabucco, dug 3.300 kilometara trebao bi povezati plinska polja središnje Azije s Europom preko Turske i jugoistočne Europe, zaobilazeći Rusiju.

No, njegova izgradnja, čini se, još će pričekati neko vrijeme.

Do sada se planiralo da plinovod proradi 2014., no što se tiče prvih isporuka plina "to će nesumnjivo prije biti 2018.godina", rekao je njemački povjerenik u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

Cijena projekta procjenjuje se na 7,9 milijardi eura, no njegova trasa nije još definitivno određena. Europska komisija odobrila je 4. ožujka 200 milijuna eura za narudžbu cijevi za plinovod. No novac neće biti isplaćen ako dobavljači do jeseni ne potpišu ugovore o isporuci plina, koji se dogovaraju pet godina unaprijed.

Gradnja bi trebala početi potkraj 2011. Plinovod će prvo povezati Ankaru s Bečom da bi potom do 2016. bio produžen, a kapacitet će mu se postupno povećavati na 31 milijardi prostornih metara plina.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika