25.03.2010. / 18:35

Autor: Hina

Vijeće ministara BiH predložilo zabranu fašističkih i neofašističkih organizacija i simbola

Prijedlogom zakona predviđena je i zabrana uporabe simbola fašističkih i neofašističkih organizacija uključujući isticanje slika ratnih zločinaca te davanje naziva mjestima, ulicama, trgovima po osobama proglašenim krivim za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu i u ratovima na području bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine

Fašistički i neofašistički simboli i organizacije trebali bi biti iskorijenjeni u BiHFašistički i neofašistički simboli i organizacije trebali bi biti iskorijenjeni u BiHVijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je utvrdilo prijedlog zakona o zabrani djelovanja svih fašističkih i neofašističkih organizacija i uporabe njihovih simbola u toj državi.

U prijedlogu zakona koji će biti upućen u parlamentarnu raspravu navedeno je kako je njegov cilj spriječiti poticanje nacionalne, vjerske te rasne mržnje i nasilja.

Prijedlogom zakona definirane su i odrednice organizacija na koje bi se odnosile takve zabrane. Kako stoji u objašnjenju, djelovanje bi bilo zabranjeno "četničkim, ustaškim i organizacijama koje se oslanjaju na tradiciju 'Handžar divizije' (SS vojne formacije iz razdoblja Drugog svjetskog rata čiji su pripadnici uglavnom bili bosanski muslimani)".

Prijedlogom zakona predviđena je i zabrana uporabe simbola fašističkih i neofašističkih organizacija uključujući isticanje slika ratnih zločinaca te davanje naziva mjestima, ulicama, trgovima po osobama proglašenim krivim za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu i u ratovima na području bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine.

Pravne i fizičke osobe koje bi pokušale osnovati organizaciju označenu kao fašistička ili neofašistička bile bi sankcionirane kaznama u rasponu od 25 do 50 tisuća eura.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika