Objavljeno u Nacionalu br. 750, 2010-03-30

Autor: Plamenko Cvitić

Slobodan Đurović plaća 500 tisuća eura za odvjetnike svih optuženih

Glasine o Đurovićevu financiranju cjelokupne obrane pojavile su se još i uoči početka suđenja jer je, za razliku od preostalih optuženika, on jedini vrlo imućan. On je to, uostalom, i potvrdio još na prvom danu suđenja, kada je na pitanje sutkinje o svojem imovinskom stanju kazao da ima novca "da ga ne bi mogao potrošiti ni za stotinu godina"

Slobodan ĐurovićSlobodan ĐurovićSlobodan Đurović, jedan od optuženih za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića, osim trojicu svojih odvjetnika plaća i odvjetničke troškove za preostale optuženike - Roberta Matanića, Luku Matanića, Amira Mafalanija i Bojana Gudurića. U zagrebačkim odvjetničkim krugovima proteklih se dana proširila i glasina da je Đurović svojim, ali i odvjetnicima drugih optuženika, ponudio primamljivi motiv za požrtvovno zastupanje: ako presuda bude oslobađajuća, odvjetnici će biti nagrađeni s milijun i pol eura, a za svaki drugi ishod suđenja dobit će 'samo' 500.000 eura.

Glasine o Đurovićevu financiranju cjelokupne obrane pojavile su se još i uoči početka suđenja jer je, za razliku od preostalih optuženika, on jedini vrlo imućan. On je to, uostalom, i potvrdio još na prvom danu suđenja, kada je na pitanje sutkinje o svojem imovinskom stanju kazao da ima novca "da ga ne bi mogao potrošiti ni za stotinu godina", a potom je svoje bogatstvo ipak preračunao na oko deset milijuna eura.
S druge strane, preostali optuženici nisu ni izbliza tako imućni: Robert Matanić je između boravka u bugarskom zatvoru i uhićenja potkraj listopada 2008. bio samo nekoliko mjeseci na slobodi, pa je teško vjerovati da je u tom periodu uspio steći neku znatniju imovinu. Čak štoviše, dok je godinama bio u zatvoru, njegova majka Milka Janžić upravo je od Slobodana Đurovića u nekoliko navrata posuđivala novac za preživljavanje.

Matanićev bratić Luka do uhićenja je radio u maloj građevinskoj tvrtki u Zagrebu, a mjesečna plaća bila mu je manja od četiri tisuće kuna. Njihov prijatelj Amir Mafalani također godinama nije imao znatnijih prihoda, a u vrijeme uhićenja bio je nezaposlen. Sličnog imovinskog stanja je i Bojan Gudurić, koji je dio nevelike imovine vjerojatno morao potrošiti i na bijeg te jednogodišnje skrivanje od policije. U svakom slučaju, čak i da su ih njihovi odvjetnici pristali zastupati samo po odvjetničkoj tarifi, i ti su troškovi vrlo veliki: za samo jedan dan zastupanja optuženog za djela za koja je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, odvjetnik ima pravo na naknadu od četiri tisuće kuna. Suđenje koje ima 30 do 40 radnih dana tako pojedinog optuženika stoji najmanje 150 tisuća kuna, u što nije uključeno odvjetničko zastupanje dok su njihovi klijenti više od godinu dana bili u pritvoru.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika