30.03.2010. / 17:17

Autor: Hina

Tuerk se slaže s dogovorom vlade i stranaka o arbitraži

"Naknadni referendum nije najbolja mogućnost jer je akt ratifikacije završni čin u zaključivanju nekog ugovora, zato ne bi bilo dobro da ovakva praksa naknadnog referenduma postane običaj", rekao je Tuerk

Danilo TuerkDanilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo Tuerk rekao je u utorak da se složio s odlukom predsjednika vlade Boruta Pahora i stranaka da se nakon ratifikacije arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u parlamentu održi takozvani naknadni zakonodavni referendum.

To međutim ne bi smjela postati praksa, jer je ratifikacija u parlamentu obično završni čin potvrde nekog međunarodnog ugovora, poručio je Tuerk.

"Odluka koju su stranke donijele u petak ima moju suglasnost, nađeno je razumno kompromisno rješenje", rekao je Tuerk u izjavi za Slovenski radio.

Međunarodni ugovori običnom većinom

Istodobno, podsjetio je da se on prije zauzimao za "prethodni savjetodavni referendum" kojim bi se sporazum testirao pred biračima prije njegova konačnog potvrđivanja u parlamentu.

"Naknadni referendum nije najbolja mogućnost jer je akt ratifikacije završni čin u zaključivanju nekog ugovora, zato ne bi bilo dobro da ovakva praksa naknadnog referenduma postane običaj", rekao je Tuerk.

Takva bi praksa kao posljedicu mogla imati smanjivanje autoriteta parlamenta, ali i vjerodostojnosti države u međunarodnim odnosima, dodao je Tuerk.

Što se tiče mišljenja oporbe, koja smatra da je za parlamentarnu ratifikaciju arbitražnog sporazuma potrebna dvotrećinska većina, Tuerk je ustvrdio da je zakon tu jasan i da se međunarodni ugovori prihvaćaju "običnom većinom glasova".

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika