01.04.2010. / 14:48

Autor: Nacionalova redakcija

Uhićenja u Beogradu: Policija privela mlade aktiviste zbog poruke o Srebrenici

"Priznanje zločina, bez ikakve relativizacije i ublažavanja, mora biti službena politika Srbije, prije svega zbog žrtava, ali i zbog vrijednosti na kojima se gradi društvo", kaže se u priopćenju Inicjative

Inicijativa mladih za ljudska prava prilikom pisanja poruke 'Ta teška strana riječ genocid'Inicijativa mladih za ljudska prava prilikom pisanja poruke 'Ta teška strana riječ genocid'Beogradska policija je u četvrtak oko dva sata ujutro privela devet aktivista i aktivistica 'Inicijative mladih za ljudska prava', koji su u noći između 31. ožujka i 1. travnja na platou ispred Skupštine Srbije crvenim sprejem na pločniku ispisali poruku 'Ta teška strana riječ genocid'. Oko 30 aktivistica i aktivista je poruku uputilo zastupnicima Skupštine Srbije, povodom Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koju su zastupnici usvojili 30. ožujka 2010. godine. Aktivisti su pušteni nakon pet sati zadržavanja u policijskoj stanici Stari Grad. Gradska čistoća je nedugo nakon što je napisana s pločnika uklonila poruku.

"U Deklaraciji koju je Skupština Srbije usvojila ne spominje se da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima. Iako samo donošenje rezolucije predstavlja korak naprijed u odnosu na atmosferu u srpskom društvu od prije pet godina, izostavljanjem riječi genocid propuštena je prilika da taj korak bude hrabriji i odgovorniji", stoji u priopćenju te organizacije.

"Zastupnici Skupštine relativizirali su ovaj zločin i pokazali da su im kratkoročni politički ciljevi važniji od budućnosti Srbije i Zapadnog Balkana. Skupštinskom raspravom dominirali su govor mržnje i relativizacija zločina počinjenih u srpsko ime", nastavlja se u priopćenju te se dodaje kako aktivisti Inicijative žele na ovaj način podsjetiti javnost da je pitanje suočavanja sa prošlošću jedno od ključnih u procesu tranzicije i izgradnje demokratskoga društva.

"Priznanje zločina, bez ikakve relativizacije i ublažavanja, mora biti službena politika Srbije, prije svega zbog žrtava, ali i zbog vrijednosti na kojima se gradi društvo", kaže se u priopćenju.

"Ispisivanjem poruke na pločniku ispred Skupštine Srbije, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava šalju jasnu poruku da postoje nove generacije koje suosjećaju sa žrtvama i zalažu se za bolju budućnost regije. Poruka koja je poslana ispisivanjem na pločniku mnogo je važnija od eventualnih kazni. Pišući po pločniku, prali smo obraz Srbije", rekla je nakon puštanja iz pritvora Maja Stojanović, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 01.04.10. 16:46

Bravo mladi.... aku su stariji totalni nesposobnjaci, neznaci da i vi morate biti..."Priznanje zločina, bez ikakve relativizacije i ublažavanja, mora biti službena politika Srbije, prije svega zbog žrtava, ali i zbog vrijednosti na kojima se gradi društvo" Svaka cast ! Ali reakcija hapsenja tih mladica dovoljno govori o stanju i tenzijama vladajuce stranke, nista nisu naucili, bas nista !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika