02.04.2010. / 16:20

Autor: Hina

Dodikove 'neprijateljske kuće': Inzko i Amerikanci osudili pritisak na medije u BiH

Inzko i Kelly reagirali su nakon što je predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik Televiziju Federacije BiH (FTV) proglasio "neprijateljskom" a svojim ministrima zabranio davanje izjava toj medijskoj kući

Molorad DodikMolorad DodikVisoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko i američki veleposlanik pri OESS-u Ian Kelly, koji boravi u nastupom posjetu BiH, upozorili su u petak kako su mediji u toj zemlji izloženi sve većim pritiscima te su zatražili prestanak takve prakse.

"Proteklih tjedana vidjeli smo pokušaje onemogućavanja medija da slobodno, točno i cjelovito izvješćuju iz svih dijelova zemlje. Posebno su uznemirujuća nastojanja izabranih dužnosnika da pojedinim medijima uskrate pristup informacijama ili da utječu na njihovu uređivačku politiku", izjavio je Inzko kako ga u priopćenju citira Ured visokog predstavnika (OHR).

Istaknuvši kako je takvo ponašanje neprihvatljivo u demokratskom društvu koje teži pridružiti se Europskoj uniji, Inzko je izvijestio veleposlanika Kellyja kako je uputio pismo predstavnici OESS-a za slobodu medija upoznavši je s ovim "zabrinjavajućim razvojem događaja".

Komentirajući skorašnju predizbornu kampanju, Inzko i Kelly su apelirali na političke stranke da se suzdrže od korištenja nacionalističke retorike koja je dominirala prošlom predizbornom kampanjom.

Inzko i Kelly reagirali su nakon što je predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik Televiziju Federacije BiH (FTV) proglasio "neprijateljskom" a svojim ministrima zabranio davanje izjava toj medijskoj kući.

Stranka demokratske akcije (SDA) odlučila se pak bojkotirati suradnju sa svim glasilima koja pripadaju medijskoj kući "Avaz" Fahrudina Radončića, s obrazloženjem kako se u njima neutemeljeno blati SDA radi promoviranja Radončičeve stranke Savez za bolju budućnost (SBB).

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika