09.04.2010. / 08:36

Autor: Deutsche Welle

Skandalozno kršenje ljudskih prava: Palestinska djeca u izraelskim zatvorima

Prema informacijama jedne izraelske organizacije za ljudska prava, koncem veljače ove godine u izraelskim zatvorima nalazilo se više od 300 palestinskih maloljetnika, a njihov se broj sve više povećava

Foto: ReutersFoto: ReutersStari grad Hebron na jugu zapadne obale Jordana - nakon što je izraelska vlada objavila da će grob Patrijarha kao i džamiju Ibrahimi, obje jednako važne kako za židove tako i za muslimane, primiti odnosno, upisati u izraelsku nacionalnu baštinu - u okupiranim, palestinskim područjima već danima traju žestoki prosvjedi.

Najmlađem je tek sedam godina

Stotine demonstranata baca kamenje, zapaljene predmete, boce - izraelska vojska uzvraća granatama napunjenim suzavcem, gumenim streljivom, uhićenjima. Među uhićenima je i četvero djece obitelji Muhtaseb. Najmlađem, Muhannadu je tek sedam godina i ovom je prilikom, kako sam kaže, po prvi puta uhićen. I na području istočnog Jeruzalema tih je dana došlo do velikih nemira. Hamas kao i ostale palestinske organizacije proglasile su „Dan bijesa" i pozvale na prosvjede protiv novih planova gradnje židovskih naselja u ovom dijelu grada.

U izbjegličkom logoru Shufat dolazi do sličnih scena kao u Hebronu. I ovdje je tijekom demonstracija uhićena nekolicina palestinskih maloljetnika - jedan od njih je i 15-godišnji Muhammad Kayali koji kaže da je "uhvaćen s leđa dok je samo promatrao sukobe".

"Za izraelsku vojsku djeca su jednaka kao i odrasli"

Prema informacijama izraelske organizacije za ljudska prava „Defense for children international" - koja se bavi obranom prava djece - tijekom spomenutih prosvjeda uhićeno je više desetaka maloljetnika. Prema riječima člana ove organizacije, odvjetnika Khaleda Kuzmara, ovo nije prvi put, a broj uhićene palestinske djece u izraelskim zatvorima u stalnom je porastu.

Nakon ispitivanja, kaže, Kuzmar, mnogi moraju čak i pred vojni sud budući da prema izraelskom vojnom, kaznenom zakonu mladi od 16 ili 17 godine vrijede za punoljetne osobe. Po mišljenju ovog odvjetnika, to je jasna povreda Konvencije o dječjim pravima Ujedinjenih naroda, prema kojoj djeca postaju punoljetna tek kada napune 18-tu godinu života.

"Izraelska vojska oslanja se u odnosu prema palestinskoj djeci na vojne naredbe čiji je cilj prvenstveno kažnjavanje palestinskog naroda, naročito djece. Ove mjere stoje u suprotnosti s međunarodnim pravilima - prije svega s konvencijama o dječjim pravima koje je potpisao i izglasao i sam Izrael." objašnjava Khaled Kuzmar.

Čak 41 zatvorenik mlađi od 16 godina

Konvencije, odnosno međunarodno pravo djece, Izrael je prekršio i u slučaju 14-godišnjeg Moaida Muhsina. On s obitelji živi na području istočnog Jeruzalema, u izbjegličkom logoru Shufat. Policija ga je pokupila u tri sata u noći i odvela u zatvor gdje je proveo 46 dana. Od tada više ništa nije kako je bilo, priča Moaid i dodaje da " otkako su ga pustili iz zatvora nije vidio nikoga od svojih prijatelja, da je stalno u kući i da se smrtno dosađuje iako bi želio izaći van i kao i ranije, s prijateljima igrati nogomet."

Moiad, Muhammed i Muhannad samo su neki od mnogobrojne djece, odnosno mladića mlađih od 18 godina, koju je izraelska vojska uhitila i na kraće ili duže vrijeme zatvorila. Prema podacima izraelske organizacije za ljudska prava „B T selem", koncem veljače ove godine njihov je broj iznosio 338 - od kojih je njih 41 bio čak mlađi i od 16 godina.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika